Epidemija i(li) nova pravila koče vozačke ispite

Auto-školama je od februara dozvoljena samo organizacija obuke, iz resora Vesne Bratić tvrde da je to u cilju zaštite zdravlja, iz auto-škola kažu da je zbog usvajanja novog pravilnika o radu

17982 pregleda 32 reakcija 6 komentar(a)
Kandidati će, prema najavi, vozački ispit moći da polažu od druge polovine maja -, Foto: Damira Kalač
Kandidati će, prema najavi, vozački ispit moći da polažu od druge polovine maja -, Foto: Damira Kalač

Nakon skoro tri mjeseca zabrane, auto-škole u Crnoj Gori polaganje vozačkih ispita moći će da organizuju sredinom maja.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta “Vijestima” su kazali da su odluku o odlaganju vozačkih ispita donijeli u cilju zaštite zdravlja kandidata, instruktora i ispitne komisije. Sagovornici iz više auto-škola, međutim, tvrde da su polaganja zabranjena iz razloga donošenja novog pravilnika o radu auto-škola.

Iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić 25. februara uputili su auto-školama obavještenje o odlaganju polaganja vozačkog ispita.

“U skladu sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori i mjerama za suzbijanje pandemije kovid-19, koje donosi Ministarstvo zdravlja, obavještavamo vas da se naredni rokovi za polaganje vozačkih ispita odlažu, a o novom roku ćete biti blagovremeno obaviješteni”, piše, pored ostalog, u dopisu koji potpisuje državni sekretar Miroslav Anđelić.

Prije nekoliko dana, iz Nevladinog udruženja “Auto-škole Crne Gore” članove su obavijestili da će polaganje vozačkih ispita biti organizovano 15. maja.

“Organizacija i sprovođenje vozačkih ispita u auto-školama počeće 15. 5. 2021. godine. Termin o polaganju vozačkih ispita mi je saopšten danas na sastanku sa Vladimirom Vukovićem, savjetnikom ministrice (Vesne) Bratić... Komisije za realizaciju vozačkih ispita do daljneg ostaju u dosadašnjem sazivu”, piše u dopisu koji je 22. aprila članovima NVO uputio predsjednik udruženja Svetislav A. Konstantinović.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, “Vijestima” nisu rekli o konkrentom datumu, ali su u utorak ponovo kazali da su odluku o odlaganju vozačkih donijeli “sagledavši sve posljedice koje je u društvu izazvala pandemija koronavirusa”.

“Donošenjem ove odluke, resorno Ministarstvo je imalo namjeru da zaštiti zdravlje članova ispitne komisije, predstavnika auto-škola i kandidata koji polažu. Prilikom održavanja ispita za vozača, u vozilu se moraju nalaziti najmanje tri lica, postojala je opravdana bojazan za zdravlje tih osoba, te je bilo neophodno da se, do poboljšanja sveukupnog epidemiološkog stanja u Crnoj Gori, odlože navedene aktivnosti. Imajući u vidu činjenicu da je prethodnih dana došlo do stabilizicije i postepenog smirivanja epidemiološke situacije, očekujemo da će se polaganje vozačkih ispita nastaviti u drugoj polovini maja i da će se auto-škole vratiti na ustaljen režim rada”, piše u odgovorima iz resora Vesne Bratić.

Dodali su i da će Ministarstvo auto-školama i njihovim polaznicima “nadoknaditi sve propuštene rokove izmjenama kalendara za polaganje i dodatnim rokovima omogućiti polaganje vozačkog ispita”.

Više sagovornika iz auto-škola redakciji su kazali kako odlaganje polaganja vozačkih ispita dovode u vezu sa izmjenama pravilnika o radu, čije donošenje - kasni.

Prema novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, auto-škole su u obavezi da obnove licence. U suprotnom, prestaju sa radom. Zakon je na snagu stupio 14. decembra 2019. godine, a primjena je počela u februaru 2020. Podzakonska akta, kako se navodi, trebalo je da budu usklađena sa zakonom šest mjeseci od dana stupanja na snagu, odnosno još u maju 2020.

Od donošenja podzakonskih akata, ustanove koje su licence za osposobljavanje kandidata za vozače dobile prije početka primjene novog zakona, imale su devet mjeseci da usklade rad sa novim propisima i podnesu zahtjev za novu licencu.

Ako to ne učine, kako piše u Zakonu, prestaju sa radom.

Navodi se i da odobrenje za rad koje je izdato prije početka primjene zakona, važi do donošenja nove odluke.

“Na osnovu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, prepoznata je potreba za izradom novih pravilnika o radu auto-škola koji su usklađeni sa direktivom Evropskog parlamenta i vijeća. Nesređenost u obrazovanju odraslih, u segmentu rada auto-škola je naslijeđen problem prethodne administracije, koji upravo finalnom izradom pravilnika želimo da riješimo”, kazali su “Vijestima” iz resora Vesne Bratić.

Novim pravilnicima, kako su naveli, bliže se propisuju uslovi za motorna vozila svih kategorija, detaljno je definisana dokumentacija koju vode auto-škole, poboljšani su prostorni uslovi u kojima se odvija nastava teoretskog dijela vozačkog ispita. “A sve sa ciljem unapređenja kvaliteta rada auto-škola. Trudimo se da pravilnici budu izrađeni u saradnji sa NVU ‘Auto-škole u Crnoj Gori’, uvažavajući sugestije, kako bismo što bolje odgovorili njihovim potrebama. Takođe, u planu je integracija informacionih sistema auto-škola u informacioni sistem MEIS, koji predstavlja sveobuhvatnu bazu podataka vezanih za obrazovni sistem”, kazali su iz tog resora.

Dodaju i da se realizacija svih tih aktivnosti vrši “s ciljem unapređenja kvaliteta obuke i edukacije budućih vozača, a samim tim i s ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja na putevima”.

Škole moraju da imaju direktora, aktivan e-mail...

Prema predlogu novog Pravilnika o bližim uslovima koje treba da ispunjava auto-škola u pogledu prostora, nastavnih sredstava, vozila i kadra, moraće da imaju aktivnu e-mail adresu, a za učionice će morati da, pored ostalog, imaju ugovor o zakupu koji nije istekao ili važeći list nepokretnosti. Preciznije su definisani i uslovi za poligon, vozila za obuku kandidata, te obavezu da škola ima uređen sanitarni čvor... Škole su, prema predloženom pravilniku, u obavezi da imaju direktora/cu, koji može da bude i stručni organizator nastave u školi/administrator. Kako je predloženo, za direktora/cu može biti izabrano lice koje ispunjava uslove propisane opštim Zakonom o obrazovanju i vaspitanju.

Prema važećem pravilniku, auto-škola je, saglasno Zakonu kojim se uređuje bezbjenost saobraćaja na putevima, trebalo da ima “najmanje dva instruktora vožnje za vozila kategorije B, najmanje jednog instruktora za ostale kategorije vozila za koje vrši osposobljavanje kandidata, predavača teorijske nastave i predavača prve pomoći”.

Škole sada nisu u obavezi da imaju direktora.

Očekujemo da će se polaganje vozačkih ispita nastaviti u drugoj polovini maja... Ministarstvo će auto-školama i njihovim polaznicima nadoknaditi sve propuštene rokove", kazali su iz tog resora

Izostalo izvinjenje Vukovića zbog vrijeđanja Šofranca

Vladimir Vuković kojeg iz udruženja auto-škola pominju u dopisu kolegama, konsultant je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i on je, kako su kazali “Vijestima” nedavno iz tog resora, angažovan od 1. aprila, na određeno vrijeme, “u skladu sa potrebama Ministarstva za uređenjem pitanja iz domena stručnog obrazovanja koje se sprovodi u auto-školama u Crnoj Gori”.

Vuković je pažnju javnosti privukao nakon što je sa Aerodroma Podgorica uživo prenosio doček juniorskog vicešampiona svijeta boksera Petra Liješevića, kada je novinara RTCG Nebojšu Šofranca više puta nazvao “splačinom”.

Iz Ministarstva su kazali da nemaju mehanizam da ga sankcionišu, a premijer Zdravko Krivokapić u srijedu je, na premijerskom satu, kazao da se Vuković pokajao, te da želi da se izvini Šofrancu. Vuković, međutim, to nije učinio.

Bonus video: