"Crna Gora srazmjerno broju stanovnika postavila rekord u Evropi: U danu vakcinisano skoro deset hiljada građana"

"Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane čija je svijest o značaju vakcinacije za ’čistu desetku’", poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

67824 pregleda 1616 reakcija 120 komentar(a)
Detalj tokom vakcinacije, Foto: Vlada Crne Gore
Detalj tokom vakcinacije, Foto: Vlada Crne Gore

Tokom prvog dana masovne imunizacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori vakcinu je primilo skoro deset hiljada građana, saopšteno je večeras iz Ministarstva zdravlja.

"Od toga, aplicirano je 7.784 prve doze i 1.482 druge doze. Crna Gora je tako postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, danas vakcinisala 1,5 odsto stanovništva", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da je Crna Gora među rijetkim državama svijeta koja, srazmjerno broju stanovnika, ima kapacitete da u jednom jedinom danu vakciniše skoro 10 hiljada građana.

"Ovo je uspjeh cijele države, sa naglaskom na građane čija je svijest o značaju vakcinacije za ’čistu desetku’", poručila je Borovinić Bojović.

U saopštenju se navodi da je u Crnoj Gori, do 4. maja ukupno dato 74.947 doza vakcina protiv korona virusa.

"Od toga, prvu vakcinu je dobilo 48. 719 građana, a 26.226 ima kompletno vakcinisanih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: