Budva: Hoće da vaterpolo klubu uzmu bazen i lokal

“Ovlašćeno lice osnivača će nakon završenog postupka brisanja sportskog subjekta iz stava 1 ovog člana, pokrenuti postupak uknjižbe Opštine Budva pred nadležnim državnim organom, kao nosioca prava svojine na imovini sportskog subjekta”, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid

31679 pregleda 211 reakcija 40 komentar(a)
Bazen vaterpolo kluba u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Bazen vaterpolo kluba u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva, kao osnivač Plivačkog vaterpolo kluba Budva - Budvanska rivijera, preuzima kompletnu imovinu, ali i prava i obaveze pravnog prethodnika d.o.o. Vaterpolo klub Budvanska rivijera Budva.

To piše u odluci o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju PVK Budva- Budvanska rivijera koju je sačinio Sekretarijat za društvene djelatnosti, a koju je predsjednik Opštine Marko Carević predložio da se nađe na dnevnom redu predstojećeg skupštinskog zasjedanja koje je zakazano za utorak.

Iako je dnevni red uveliko koncipiran i objavljen na zvaničnom sajtu, Carević je predložio da se uvrsti i ova odluka.

Naime, prije nego što je objavljen dnevni red skupštinskog zasjedanja odluka o PVK Budva - Budvanska rivijera bila je u igri da bude na skupštinskom zasjedanju, da bi je potom vratili na doradu. U međuvremenu, odluka je koncipirana, a Carevićev kabinet je uputio u skupštinsku službu.

“Ovlašćeno lice osnivača će nakon završenog postupka brisanja sportskog subjekta iz stava 1 ovog člana, pokrenuti postupak uknjižbe Opštine Budva pred nadležnim državnim organom, kao nosioca prava svojine na imovini sportskog subjekta”, piše u odluci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Odlukom, koja će po svoj prilici ponovo dovesti do zaoštravanja odnosa na relaciji Demokratski front - Demokrate, predviđeno je da Opština ponovo na sebe uknjiži parcelu od nekih dvije i po hiljade kvadrata pored zatvorenog bazena na Slovenskoj plaži, koju je prije više od decenije gradska uprava na čelu sa DPS-om poklonila klubu, ali i da se na loklanu upravu uknjiži i otvoreni gradski bazen Pizana, te ugostiteljski lokal pored Staroga grada.

Nekadašnji lokal 'Maša'
Nekadašnji lokal "Maša" foto: Vuk Lajović

Preknjižavanje gradskog plivališta na Opštinu će, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, dovesti do razmimoilaženja koalicionih partnera. Gradsko plivalište i nekadašnji lokal “Maša”, koji je u vlasništvu Vaterpolo kluba decenijama unazad, neće dobiti saglasnost, prije svega, odbornika Demokrata čiji kadrovi upravljaju Plivačkim vaterpolo klubom.

Plivalište nikada nije bilo u vlasništvu Opštine, i uzimanjem te vrijedne imovine klubu, kako je “Vijestima” pojašnjeno, značilo bi potpuno obezvređivanje kluba.

Vaterpolo klub je ranijih godina, dok je gradom upravljao DPS, izdavao u zakup lokal “Mašu” na Pizani uz gradski bazen i godišnje dobijao i po 50 hiljada eura. Opština koja je glavni finansijer kluba, sada traži da se uknjiži na kompletnu imovinu, što je joj kao osnivaču kluba po zakonu i pripada.

Po svoj prilici, ukoliko se odluka nađe na dnevnom redu, ponovo će izazvati krizu unutar koalicije.

Skupština opštine je još 2010. dok je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, glasovim odbornika vlasti, poklonila atraktivne parcele u samom gradu povlašćenim sportskim klubovima, pa je tako Vaterpolo klubu data parcela na Slovenskoj plaži, Odbojkaškom klubu parcela tik uz Mediteranski sportski centar, a Fudbalskom klubu Mogren 11 hiljada kvadrata na Lugovima i 80 hiljada kvadrata u Dubovici.

Iako je tadašnja vlast ovakvu odluku pravdala da je time namjeravala da omogući stalno finansiranje sportskih klubova, koji bi pomenute parcele dale investitorima da grade hotele ili sportske objekte, a koje bi potom rentirali i od toga imali stalne prilive, iz opozcionih klupa su tada optuživali da je to bila samo maska da se građevinskom lobiju bliskom DPS-u, među kojima je bilo dosta članova procesuirane budvanske krminalne grupe omogući da se domogne atraktivnih lokacija za gradnju stanova za tražište i prodaju.

Nijedna od pomenutih parcela nije valorizanova, a gotovo sve su vraćene Opštini Budva, izuzev dijela Lugova i parcele na Slovenskoj plaži.

Vaterpolisti bez plata, Opština mjesecima nije uplatila ni cent

Plivački vaterpolo kluba Budva - Budvanska rivijera prije desetak dana obavijestio je javnost da je opstanak tog kluba doveden u pitanje, jer osnivač, Opština Budva mjesecima ne izvršava svoje obaveze, zbog čega vaterpolisti, ali i treneri ne primaju zarade, a sudbina kluba je neizvjesna.

Uprava PVK je tada navela da je sprovođenja plana i programa rada i učešće u svim daljim takmičenjima dovedeno u pitanje.

“Nepoštovanje normativa u proceduri prenosa srdstava koja su klubu dodijeljena shodno odluci osnivača od 22. februara 2020. uticala je na to da igračima, trenerima i administraciji kluba nijesu isplaćene zarade puna četiri mjeseca, a klub već izvjesno vrijeme nije u mogućnosti da izmiruje tekuće obaveze. Cijeneći da se vaterpolo u Budvi igra više od 90 godina, kao i brojne generacije sportista koje je klub iznjedrio i da u klubu trenutno ima više od 250 dječaka i djevojčica, vjerujemo da će javnost razumjeti ozbiljnost situacije u kojoj se našao jedna od najstarijih i najtrofejnijih sportskih kolektiva u budvanskoj opštini“, naveli su u saopštenju.

Bonus video: