Demokrate: Stradalnički grad narod i omladina podigli iz pepela

"Kao što stradanja svakog grada ostaju ugrađena duboko u njegov identitet, tako i stradanja Podgorice, na koju je palo najviše bombi po glavi stanovnika, predstavljaju temelje njenog identiteta"

2083 pregleda 3 komentar(a)
Polaganje vijenca, Foto: Demokratska Crna Gora
Polaganje vijenca, Foto: Demokratska Crna Gora

"Najveće bombardovanje dogodilo se na današnji dan, 5. maja 1944. godine kada je poginuo najveći broj ljudi i Podgorica najviše postradala. Postradalo je njeno stanovništvo, ali i njene ulice, trgovi, mostovi", navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Oni su saopštili da je delegacija Demokrata Glavnog grada, koju su činili odbornici Janko Krstović, Tanja Džankić i Marija Pavićević položila danas vijenac na spomenik nevino stradalim žrtvama bombardovanja Podgorice.

"Godine 1994, prilikom gradnje infrastrukture u gradu pronađena je jedna od mnogih neeksplodiranih bombi. Tom prilikom je i podignut spomenik na koji je delegacija Demokrata danas položila vijenac. Riječ je o spomeniku koji podsjeća i opominje na to da je Podgorica stradalnički grad u kojem u jednom trenutku praktično nije ostao ni kamen na kamenu, ali koji su, nakon oslobođenja, narod i omladina podigli iz pepela", kazali su oni.

"Kao što stradanja svakog grada ostaju ugrađena duboko u njegov identitet, tako i stradanja Podgorice, na koju je palo najviše bombi po glavi stanovnika, predstavljaju temelje njenog identiteta", kazale su Demokrate i dodale: "Međutim, koliko i stradanja, Podgoricu, kao grad, odlikuje i stalno stremljenje ka obnovama i modernizaciji. Podgorica je na primjeru bombardovanja 1944. pokazala svojstvo grada-feniksa. To svojstvo zaslužuje divljenje svih njenih građana i obavezuje nas da ga čuvamo. Sjećanjem na žrtve i na istorijski potvrđenu istinu da je Podgorica grad u stalnoj obnovi i razvoju, mi to i činimo".

Bonus video: