Vujanović: Bez antifašizma nema slobode

Predsjednik je, povodom 74. godišnjice formiranja italijanske divizije Garibaldi, rekao da se Crna Gora sa pijetetom sjeća onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu i da nikada neće zaboraviti žrtve italijanskih partizana
94 pregleda 2 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Filip Vujanović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.12.2017. 09:58h

Crna Gora je posvećena velikim tradicijama Narodnooslobodilačkog pokreta, kazao je predsjednik Filip Vujanović i ocijenio da bez antifašizma snaženje i osvajanje sloboda nije moguće.

On je, povodom 74. godišnjice formiranja italijanske divizije Garibaldi, rekao da se Crna Gora sa pijetetom sjeća onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu i da nikada neće zaboraviti žrtve italijanskih partizana okupljenih u toj diviziji, formiranoj u Pljevljima na današnji dan.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kbineta, podsjetio da je divizija Garibaldi djelovala pod operativnom komandom dva Udarnog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i učestvovala u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije.

Odlikovana je ordenom bratstva i jedinstva.

Vujanović je rekao da je Crna Gora imala posebnu čast prve posjete predsjednika Italije Sandra Pertinija 21. septembra. 1983.godine, koji je prisustvovao otkrivanju Spomenika palim borcima divizije Garibaldi u Mrzovićima, i položio vijenac na spomenik na Stražici.

“Posjeta ovog velikog evropskog državnika i antifašiste Crnoj Gori svjedoči o zajedničkoj borbi crnogorskih i italijanskih antifašista i veliko je priznanje crnogorskom antifašizmu”, ocijenio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, od posebne vrijednosti i značaja je i zvanična posjeta predsjednika Italije Serđa Matarele u maju 2015. godine, kao prva posjeta predsjednika Italije Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti, kojom se simbolizuju bliske veze dvije države i njihovo tradicionalno prijateljstvo.

Vujanović je kazao da spomenik palim borcima italijanske divizije Garibaldi u Mrzovićima, i svi spomenici antifašističkoj borbi, ne čuvaju samo od zaborava veličanstvenu borbu za slobodu crnogorskog i ostalih jugoslovenskih naroda, već su i podsjećanje da je antifašizam snažna i uvjek savremena potreba društva.

“On je iznad političkih ideologija i uslov je suživota različitosti. Bez antifašizma, snaženje i osvajanje sloboda nije moguće”, ocijenio je predsjednik.

Antifašizam je, smatra Vujanović, internacionalna vrijednost na kojoj počiva savremena Evropa i slobodni svijet.

“Zato mi u Crnoj Gori čuvamo sjećanje na hrabre italijanske antifašiste iz divizije Garibaldi i njihovu žrtvu za našu slobodu i slobodu Evrope”, zaključio je Vujanović.

Bonus video: