Krivokapić najavio tolerisanje kršenja mjera: To je u domenu metafizike

"Definisan je krizni štab koji okuplja i policiju i odbranu ali dopustite da postoji još nešto a to se dešava za Vaskrs i evo desiće se možda, ne znam, 12. maja u Nikšiću. Ne postoji ni jedan Nikšićanin među njima i ja koji ne bio izašao na te litije"

57178 pregleda 703 reakcija 342 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Screenshot
Krivokapić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.05.2021. 21:38h

Premijer Zdravko Krivokapić nije precizirao kada će primiti vakcinu protiv koronavirusa i ponovio da ima dovoljno antitijela.

On je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je spreman da predsjednika države Mila Đukanovića i Skupštine Aleksu Bečića pozove da to učine zajedno.

Na pitanje Televizije Vijesti kada će se vakcinisati ostali članovi Vlade odgovorio je:

"Ako kažete da je jedini način da pokrenemo sve ovo evo svi ćemo sjesti u ovaj prvi red, dovedite medicinske sestre i svi ćemo se vakcinisati to je najmanji problem".

On je pozvao građane da poštuju mjere i da se od 25. maja do 25. septembra uzdrže od okupljanja.

Nije odgovorio na pitanje Televizije Vijesti zašto se toleriše masovno nepoštovanje mjera u vjerskim objektima, kao prošlog vikenda za vrijeme Vaskrsa.

Upitan kako komentariše i situaciju da nadležni državni organi tim povodom ništa nijesu uradili, Krivokapić kaže:

"Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam".

Na konstataciju da uprvo on poziva na poštovanje mjera i traži od građana da se uzdrže od okupljanja, te kako i ko je odgovoran u državi da obezbijedi strogo poštovanje epidemioloških mjera, Krivokapić odgovara:

"Definisan je krizni štab koji okuplja i policiju i odbranu ali dopustite da postoji još nešto a to se dešava za Vaskrs i evo desiće se možda, ne znam, 12. maja u Nikšiću. Ne postoji ni jedan Nikšićanin među njima i ja koji ne bio izašao na te litije. Vi mene sve svodite na to da postoji samo zemaljski svijet. To nije tačno".

Krivokapić dodaje da je u saznanju da crkva neće pozivati građane na litije u Nikšiću povodom 12. maja, praznika Svetog Vasilija Ostroškog ali je kako kaže obaveza crkvenih velikodostojnika da budu sa pastvom.

"Ako treba mi ćemo zajedno sa policijom i vojskom biti na tim punktovima i obezbijediti maske i dezinfekciona sredstva. To je jedino što možemo da uradimo u ovoj situaciji. Ako mislite da će ova Vlada hapsiti sveštenike prevarili ste se".

Na pitanje da li će učestvovati u kršenju epidemioloških mjera 12. maja, Krivokapić odgovara:

"Pa neću. Neću učestvovati u kršenju mjera. Evo ja Vama to garantujem".

Kazao je i da se sve svodi na priču "da postoji samo zemaljski svijet".

"To nije tačno, to što su nas tako učili posljednjih 50 ili 70 godina to je jedna priča. Ako ne postoji duhovni svijet onda vam je najbolje da se ne ponašamo ovako kako se ponašamo i napravimo opšti haos. Molim vas, pročitajte, samo Bibliju uzmite, slike koje vidite tamo su životne slike koje možete primijeniti u svakom trenutku života. A s druge strane vidite da neka druga sila sve to vodi. Kako je vi nazivate to je vaša stvar. Ako smatramo da je samo materijalno osnov našeg života... Ako je to tako onda ovaj život prođe u jednu končinu koja će se desiti vrlo brzo meni i svima nama. A šta se dešava poslije toga ako nijesmo upravo u vjeri opredijeljeni za ono što je osnov vaskrsenja", kazao je on i dodao:

"Zašto neko ide kod Svetog Vasilija Ostroškog ako mu nije potrebno. Ima li nekoga da nije dobio kod sveca ono što je tražio, ako je to tražio srcem i vjerom. Ako tražimo materijalnim pristupom onda sigurno to nema čudodejstvo. Ja najmanje znam 20 slučajeva u kojima sam uvjeren da Sveti Vasilije i dan danas čuda tvori i vi kažete ajde da uvedemo policiju, zabranimo sve to i tako dalje... Ovo nije isto", kazao je Krivokapić.

Bonus video: