predstavljene nove mjere

Zabrana međugradskog saobraćaja vikendom ostaje na snazi

Turisti, koji se razbole od Kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječiće se o trošku države

116463 pregleda 628 reakcija 115 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 07.05.2021. 16:33h

Od subote, 8. maja do petka, 14. maja za cijelu Crnu Goru će važiti iste mjere - zabrana međugradskog saobraćaja vikendom i dalje je na snazi, kao i zabrana kretanja od ponoći do pet ujutru.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se u Andrijevici od sjutra primjenjuju mjere kao za sve opštine - radiće škole, međugradski saobraćaj dozvoljen je radnim danima, dok će prodavnice i ugostiteljski objekti raditi do 23 sata.

Produžava se vrijeme rada priređivača igara na sreću, koji će raditi od sedam do 23 sata.

Ukida se zabrana okupljanja više od dvije punoljetne osobe na otvorenom prostoru, a dozvoljeno je okupljanje do 20 osoba.

Ukoliko ulaze u Crnu Goru, državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine nije potreban negativan PCR test, već mogu ući u zemlju bez ograničenja.

Dozvoljava se posjeta licima koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite.

Putnicima i posadi putničkih plovila koja uplovljavaju u Crnu Goru omogućava se ulazak u državu sa negativnim rezultatom PCR testa koji prilikom ukrcaja nije bio stariji od 72 sata.

Galić je rekao da su sve opštine zabilježile pad kada je u pitanju broj novih slučajeva koronavirusa, i nijedna nije u "crvenoj" zoni.

Na regionalnim nivou najbolja je situacija na jugu Crne Gore, kazao je direktor IJZCG.

Đorđe Krnjević, direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, kazao je da je u toj ustanovi broj hospitalizovanih u posljednjih 14 dana drastično manji u odnosu na prethodne mjesece, što je relaksiralo kapacitete Kliničkog centra.

Trenutno je hospitalizovano 49 pacijenata koji se liječe od Kovida-19 u KCCG-u.

Galić i Krnjević su se zahvalili građanima što su izašli u susret struci i masovno se odazvali vakcinaciji.

Prvom dozom vakcinisano 15 odsto stanovništva

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je u ovom trenutku vakcinisano 10,5 odsto građana prvom dozom, i 4,7 odsto drugom dozom, naglasivši da nisu ažurirani današnji podaci.

Rekla je da popunjenost bolničkih kapaciteta iznosi oko 25 odsto na teritoriji cijele države.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da su finalizovani zdravstveni protokoli u susret turističkoj sezoni, sa ciljem da se održi dobra epidemiloška situacija.

Protokoli će naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Vlada je donijela odluku da se turisti, koji se razbole od Kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države, kazala je minisatarka Borovinić Bojović.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina - jedan će biti organizovan uz pomoć IJZCG i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministarka.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta namijeniti za eventualne slučajeve obolijevanja od Kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Ministar Milatović je rekao da je kreirana radna grupa za turizam i privredu u okviru Komisije za borbu protiv koronavirusa.

Međugradski saobraćaj vikendom "relativno brzo"

Borovinić Bojović je rekla da će odluka o zabrani međugradskog saobraćaja vikendom biti promijenjena u susret sezoni, ali da sada precizno ne može reći kada će to biti, "ali će biti relativno brzo".

Ministarka je pojasnila da postojeća mjera zabrane međugradskog saobraćaja vikendom važi i za crnogorske građane i za turiste.

Na pitanje da li imaju informaciju da li će građanima vakcinisanim Sinofarm vakcinom biti omogućeno putovanje u inostranstvo bez restrikcija, ministarka je rekla da će, prema njenim saznanjima, Svjetska zdravstvena organizacija već danas obavijestiti javnost o novoj odluci vezano za Sinofarm vakcinu na globalnom nivou.

"Vjernici da poslušaju svoje starješine"

Ministarka je apelovala na sve vjernike Mitropolije crnogorsko-primorske da zbog solidarnosti i zdravlja uvaže saopštenje MCP, iz koje su ranije kazali da neće pozivati vjernike na okupljanja predstojećih dana, koja su ranije bila prepoznata po litijama.

Dvanaestog maja se obilježava Dan Svetog Vasilija Ostroškog.

"U potpunosti sam sigurna da će svi vjernici poslušati svoje starješine", kazala je Borovinić Bojović.

Mjesečno po 10.500 doza Fajzera

Ministarka zdravlja je kazala da će po 10.500 doza vakcina Fajzer/Biontek stizati u maju, junu i julu.

"Nakon toga će biti pauza mjesec, pa onda još dva mjeseca..."

Rekla je da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je primio Fajzerovu vakcinu, koje su trenutno namienjene samo zdravstvenim radnicima i ranjivim grupama, pripada jednoj od ranjihivih kategorija kojima je namijenjena vakcina.

Potpisan ugovor za Sputnjik V vakcine

Na pitanje da li kašnjenje u isporuci Sputnjik V vakcina ima veze sa odlukom Vlade Crne Gore da sankcije Rusiji i dalje ostaju na snazi, Borovinić Borović je kazala da imaju pregovore sa ruskim investicionim fondom.

"Vakcina dolazi u one zemlje koje su potpisale ugovor sa Sputnjikom značajno prije nas, i to nije veliki broj zemalja. Jedini razlog što Sputnjik još nije stigao u našu zemlju jeste komplikacija u proizvodnji vakcien u Rusiji, gdje se trenutno proizvode nove doze koje će biti transportovane u zemlje koje su u međuvremenu potpisale ugovor sa Rusijom, među kojima je Crna Gora. Nemamo tačan datum dolaska vakcina, ali imamo ugovor kojim će one sigurno stići. To ne zavisi od nas, već od mnogo faktora".