Stari grad Budva: Stanari nemaju gdje da se parkiraju

Mjesna zajednica “Stari grad“ pozvala je da se napokon riješi dugogodišnji problem, a za početak ponište sve propusnice koje su izdate

5864 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Parkira kako ko stigne, Foto: Vuk Lajović
Parkira kako ko stigne, Foto: Vuk Lajović

Blokiran parking kod Pizane, kolona automobila uz rivu - slika je kontakt zone Staroga grada tokom praznika.

Stanari Starog grada praktično su ostali bez mogućnosti da se parkiraju, jer očigledno propusnice koje zdaje opštinsko preduzeće Parking servis da se automobilima dođe u kontakt zonu Staroga grada dobili su i oni koji niti su stanari, niti imaju poslovne ili druge prostore.

Mjesna zajednica “Stari grad“ pozvala je da se napokon riješi dugogodišnji problem, a za početak ponište sve propusnice koje su izdate.

Član Savjeta MZ “Stari grad” Đorđe Zenović naglasio je da je dugogodišnji problem sa parking prostorom u kontakt zoni Starog grada pred prvomajske praznike kulminirao.

“Uprkos prošlogodišnjem dogovoru sa predsjednikom Opštine koji je rezultirao donošenjem Pravilnika o načinu vršenja saobraćaja motornim vozilima unutar kontakt zone i kriterijumima za izdavanje propusnica za ovu zonu, svjedoci smo da se taj akt uopšte ne poštuje”, kazao je je “Vijestima” Zenović.

Prema njegovim riječima, brojne su zloupotrebe sa izdavanjem propusnica.

“One su izdate ljudima koji uopšte ne dijele sudbinu nas koji živimo i privređujemo u Starom gradu, ali i one koji se odnose i na ljude koji rade u Starom gradu, a po Pravilniku nemaju pravo da koriste i ovako ograničen broj parking mjesta. To se prije svega odnosi na radnu snagu u privrednim objektima i na one koji žele da ‘naprave krug’ i parkiraju se dok popiju kafu”, naveo je Zenović.

Kako ističe, zakazale su sve službe.

“Prije svih Parking servis, pauk služba i Komunalna policija i inspekcija, ali i saobraćajna policija, koje uopšte ne sarađuju niti se bave ovim problemom. A posla itekako ima za sve njih i sve njih direktno pogađa ovaj problem. Jer, osim ružne slike i komunalnog nereda to utiče i na finansijski aspekt Parking servisa, ali i na propuste saobraćajne policije na suzbijanju i kažnjavanju kršenja saobraćajnih propisa”, naglasio je Zenović.

Kako dodaje, svi su svjesni značaja Starog grada kao turističke atrakcije.

“Nije nam namjera da se život zaustavi, ali tražimo da se skrene pažnja i na nas koji smo ovdje i ljeti kad je grad pun, ali i zimi kada po 15 dana niko ne uđe u Stari grad, jer nam je zbog ovog problema znatno otežan život. Godinama apelujemo na otežan pristup vozila pod rotacijom u slučaju hitnih intervencija, a ubijeđeni smo da toga ne bi bilo i da bi slika bila potpuno drugačija da se u potpunosti poštuje pomenuti Pravilnik. Zato još jednom apelujemo na novo rukovodstvo Parking servisa da ukine sve propusnice koje su izdate suprotno Pravilniku, a nadzorne organe i službe da rade svoj posao kako bismo spremni i bez ovih ružnih scena ispred Starog grada dočekali turističku sezonu”, kazao je Zenović.

Bonus video: