Denkovič: Australijski rakovi, uzgajani na prostoru Stare ciglane u Spužu, nijesu opasni

U preporukama UN piše da taj rak ne spada u grupu predatora, i da za 20 godina nije registrovan nijedan štetan događaj
154 pregleda 2 komentar(a)
Roman Denkovič, Sergej Korobko, Foto: Boris Pejović
Roman Denkovič, Sergej Korobko, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2017. 18:15h

Rakovi koji bi bili uzgajani na prostoru Stare ciglane u Spužu nisu opasna vrsta, o čemu svjedoče preporuke Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO), razna druga istraživanja, ali iskustva zemalja širom svijeta koji uzgajaju australijskog raka.

To je "Vijestima" kazao Roman Denkovič, čije preduzeće “Zelena planina” iz Tivta planira da otvori uzgajalište. Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu o tom projektu, za koji je “Zelena planina” podnijela zahtjev za davanje saglasnosti, bio je na javnoj raspravi u Opštini Danilovgrad, a ono što ekolozi zamjeraju je što u njemu nije navedeno da se radi o invazivnoj vrsti, opasnoj po prirodne eko-sisteme jer postaju predatori bez prirodnog neprijatelja.

"Radimo na osnovu preporuka FAO za vrstu rakova koju uzgajamo. Tamo piše da taj rak ne spada u grupu predatora, da nije visoko invazivna niti opasna vrsta i da za 20 godina nije registrovan nijedan događaj koji bi doveo do bilo kakve štete. Navodi se da rak uzgajaju u Španiji, Izraelu Kini, Indoneziji, Maroku, SAD, Ukrajini, Rusiji... Tako da tvrdnje ekologa nisu istinite i očigledno je da ti ljudi nemaju znanja ili nisu čitali elaborat”, kazao je Denkovič.

On navodi da imaju i preporuku australijskog instituta koji je pravio istraživanje za vladu Australije i da se oslanjaju i na iskustva koje u uzgajanju te vrste rakova imaju Španija i Izrael.

"Sve drugo ne odgovara realnosti i ne znam kome to smeta. Da bi Crna Gora bila napredna moraju se uvoditi nove tehnologije. Crna Gora sada ima udio u uzgajanju ribe 0,03 odsto u odnosu na Evropu, a rakove ne uzgaja niko. Nigdje u projektu ne piše da mi uvozimo raka direktno iz jezera iz Australije. Osim toga, taj rak i ne bi mogao da preživi u spoljnjem svijetu u našim uslovima, odnosno uginuo bi kada bi napustio bazen. Dobijene su sve preporuke koje ćemo primijeniti da bi uzgajanje bilo bezbjedno”, kazao je Denkovič.

On je naveo da bi, samo u tehnologiju, bilo investirano više od 10 miliona eura.

"Naša je pozicija jednostavna - ako Crna Gora ne želi da radimo i investiramo novac i novu tehnologiju, u redu, mi to nećemo raditi. Mi ne možemo braniti Crnogorce od Crnogoraca".

Tehnički direktor Sergej Korobko je kazao da bi bilo otvoreno 50 radnih mjesta, a da bi Crna Gora po prvi put dobila tako visoku poljoprivrednu tehnologiju, koju koriste razvijene zemlje poput Njemačke ili Holandije.

Na pitanje da li imaju dozvola Agencije za zaštitu životne sredine, nadležne za odobravanje uvoza stranih vrsta, Denkovič je kazao da se još nije stiglo do toga.

"Mi smo na prvom koraku, jer da biste radili elaborat morate dobiti urbanističko-tehničke uslove. Ako elaborat bude odobren, mi ćemo tražiti dozvolu. U projektima u koje se ulaže veliki novac, ne možete ići na rizik”, kazao je Denkovič

Bonus video: