riješiti problem stigmatizacije

Djeca sa smetnjama u razvoju da dobiju što adekvatnije uslove za liječenje

Potpredsjednica Skupštine iskazala zabrinutost zbog činjenice da ne postoji registar djece sa smetnjama u razvoju, kao i česte stigmatizacije tog problema

1827 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak sastala se danas sa predstavnicama neformalnog udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Mersihom Pepeljak i Radmilom Vukadinović, koje su je upoznale sa problemima sa kojima se susreću roditelji djece sa smetnjama u razvoju, a posebno roditelji djece sa simptomima iz spektra autizma.

Kao jedan od najvećih problema liječenja djece sa autizmom, kako je saopšteno iz Skupštine, istakle su i nedostatak kadrova u Centru za autizam u Podgorici, koji upravo iz tog razloga "ne može kvalitetno da odgovori potrebama djece sa simptomima iz spektra autizma".

One su potpredsjednicu parlamenta upoznale sa mogućnošću liječenja djece sa autizmom u Srbiji, gdje država Crna Gora refundira samo troškove liječenja, dok sve ostale troškove puta, smještaja i dodatnih pregleda padaju na teret roditelja, "što većina roditelja nažalost ne može da priušti, zbog čega njihova djeca ostaju bez adekvatnog tretmana".

Prema istraživanjima njihovog udruženja, Crna Gora na godišnjem nivou za troškove refundacije liječenje djece sa autizmom izdvaja oko 600.000 eura. U vezi sa tim su, kako je saopšteno iz Skupštine, iskazale mišljenje da bi efikasnije bilo da se ta sredstva usmjere u sklapanje ugovora sa privatnim klinikama na teritoriji Crne Gore, kao i refundaciju troškova.

Bošnjak je istakla da je upoznata sa problemom neadekvatnog liječenja djece sa simptomima iz spektra autizma, kao i da se tom problematikom aktivno bavila u prethodnom periodu.

Iskazala je zabrinutost zbog činjenice da ne postoji registar djece sa smetnjama u razvoju, kao i česte stigmatizacije tog problema, posebno kad su u pitanju roditelji u ruralnim sredinama.

Potpredsjednica Skupštine je izrazila spremnost da u narednom periodu maksimalno pomogne kako bi djeca sa smetnjama u razvoju dobila što adekvatnije uslove za liječenje i kako bi taj problem bio među prioritetima nosilaca javnih funkcija u Crnoj Gori.

Sagovornice su se saglasile da svi činioci društvenog života moraju zajedno da rade na rješavanju problema stigmatizacije ove teme, kako bi se podigla svijest kod svih roditelja čija se djeca sa njim susreću, a u cilju stvaranja što kvalitetnijeg i otvorenijeg društva za bolji razvoj djece sa smetnjama u razvoju.

Preporučujemo za Vas