u ijz imenovani rukovodioci više centara

Popović Samardžić rukovodi imunizacijom

Mjesto načelnika tog odljeljenja IJZ odnedavno je upražnjeno – doskorašnji načelnik Senad Begić odlučio je da radni angažman nastavi u međunarodnoj organizaciji

44060 pregleda 388 reakcija 31 komentar(a)
Foto: TV Vijesti/Printscreen
Foto: TV Vijesti/Printscreen

Nova načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje je Milena Popović Samardžić, saznaju "Vijesti".

Popović Samardžić će, kako je nezvanično pojašnjeno, između ostalog, rukovoditi sistemom imunizacije.

Mjesto načelnika tog odljeljenja IJZ odnedavno je upražnjeno – doskorašnji načelnik Senad Begić odlučio je da radni angažman nastavi u međunarodnoj organizaciji.

Odjeljenje za za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju, navodi se na sajtu IJZ, priprema godišnje programe imunizacije, stručno-metodološka uputstva za sprovođenje imunoprofilakse (kontraidikacije, nuspojave, održavanje „hladnog lanca“), vodi registar o obuhvatu obaveznih imunizacija sa izradom mjesečnih i godišnjih izvještaja o sprovedenoj obaveznoj imunizaciji i kretanju vakcino-preventibilnih bolesti u Crnoj Gori, kao i izvještavanje nadležnih državnih organa...

Ovo odjeljenje zaduženo je i za pripremu putnika u međunarodnom saobraćaju i njihovu kontrolu prilikom povratka iz država u kojima postoje endemske infektivne bolesti propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti...

Prema informacijama "Vijesti", doktorka Veselinka Vesna Beatović zamijeniće doktorku Đurđicu Ostojić na mjestu direktorice Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti.

Kako stoji na sajtu IJZ, taj Centar prati, istražuje i analizira epidemiološku situaciju masovnih nezaraznih bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja, istražuje faktore rizika za njihov nastanak i predlaže programe za njihovu kontrolu i prevenciju.

Doktor Nebojša Sekulić imenovan je na mjesto direktora Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Na toj poziciji do sada je bila doktorka Božidarka Rakočević.

Taj Centar prati, istražuje i analizira epidemiološke situacije zaraznih bolesti i predlaže programe i mjere za njihovu prevenciju i kontrolu. Centar izrađuje jedinstveni nacionalni program imunizacija za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti, prati njegovo sprovođenje i vrši evaluaciju.

Centar, navodi se na sajtu IJZ, planira i predlaže programe i planove za vanredne situacije i pravi izvještaje o mogućim posljedicama u skladu sa izvještajima SZO.

Centrom za nauku i edukaciju rukovodiće, prema nezvaničnim informacijama, profesor doktor Gordana Mijović.

Centar za nauku i edukaciju koordinira aktivnostima na pripremi, dobijanju i sprovođenju naučnih projekata, aktivnostima na uvođenju i održavanju licence za naučno istraživačku djelatnost. Pored toga, Centar prati naučni rad i vodi registar naučnih radova koje objavljuju zaposleni u Institutu, te priprema i stara se o sprovođenju plana i programa stručnog i naučnog usavršavanja i organizuje sprovođenje kontinuirane medicinske edukacije.

Centar za nauku i edukaciju ostvaruje saradnju u oblasti naučno-istraživačke i nastavne djelatnosti sa fakultetima zdravstvenog usmjerenja i drugim naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu.

Preporučujemo za Vas