čestitao dan evrope šarlu mišelu

Đukanović: Crna Gora odlučna da istraje na putu demokratskog i reformskog razvoja ka članstvu u EU

"Naši izazovi nikada nijesu bili jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu. Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne", kazao je Đukanović

13244 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Đukanović, Foto: Savo Prelević
Đukanović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora proslavlja Dan Evrope zajedno sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u svoje, i u ime građana uputio čestitku predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu povodom 9. maja – Dana Evrope, uz najbolje želje za dalji napredak i afirmaciju Evropske unije (EU) kao sigurnog zajedničkog doma svih evropskih naroda.

Đukanović navodi kako drugu godinu zaredom ovaj praznik dočekujemo u uslovima pandemije i njenih posljedica po zdravlje građana, ali i po ekonomske i socijalne aspekte života i globalne političke prilike.

"Ipak, za nama je i iskustvo kroz koje smo na najdirektniji način još jednom spoznali najviše vrijednosti sloboda, i koliko su saradnja, razumijevanje, solidarnost i jedinstvo nezamjenjivi u borbi protiv zajedničkih izazova. Upravo su to oni ključni principi na kojima je utemeljena Šumanova deklaracija i ideja evropskog ujedinjenja, koje su trajna inspiracija za prevazilaženje mnogobrojnih prepreka u svim vremenima", piše u čestitki Đukanovića.

On je istakao da Crna Gora proslavlja Dan Evrope zajedno sa svojim evropskim prijateljima, odlučna da istraje na svom putu demokratskog i reformskog razvoja ka društvu najviših evropskih vrijednosti i punopravnom članstvu u EU.

"Naši izazovi nikada nijesu bili jednostavni, jednako kao što su brojni i kompleksni i oni sa kojima se Evropa susreće na unutrašnjem i globalnom planu. Ali su vrijednosti kojima težimo, koje su nam zajedničke, bile i ostale superiorne. Zato i danas želim da ponovim nepokolebljivu posvećenost i odlučnost Crne Gore da svojim primjerom doprinosi miru, napretku i stabilnosti naše zajedničke evropske porodice", ocijenio je Đukanović.

Dodao je da vjeruje da samo evropska integracija i "Jedna Evropa mogu garantovati mir, održivu i sigurnu budućnost Crne Gore, Zapadnog Balkana i Evrope kao konkurentnog globalnog igrača."

"Nadam se da će Konferencija o budućnosti Evrope, koju će briselske institucije svečano lansirati povodom ovogodišnjeg Dana Evrope, biti presudan korak ka zajedničkom promišljanju i preuzimanju pune odgovornosti za izvjesniju sjutrašnjicu ne samo za članice Unije, već i za njene najbliže susjede, partnere i prijatelje", zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas