TRAŽIĆE DOKAZE U VLASNIŠTVU

Tivat: Uhvaćeno 20 grla poludivlje stoke, ukoliko se vlasnici ne pojave završiće u klanici

Pohvatana stoka je smještena u improvizovani obor na dijelu nekadašnjeg poljoprivrednom dobra Montepranzo-Bokaprodukt u blizini aerodroma Tivat

11061 pregleda 155 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

U akciji koja je sinoć i jutros sprovedena na području Mjesne zajednice Gradiošnica u Tivtu, pohvatano je dvadesetak grla poludivljih goveda koje nesavjesni uzgajivači inače, već godinama puštaju da slobodno lutaju ovim područjem opštine Tivat i susjednim Kavčem u opštini Kotor.

Pohvatana stoka je smještena u improvizovani obor na dijelu nekadašnjeg poljoprivrednom dobra Montepranzo-Bokaprodukt u blizini aerodroma Tivat.

U poslijepodnevnim časovima stoka će biti transportovana u posebni karantin u Spužu gdje će biti pod nadzorom Veterinarske inspekcije i predstavnika Ministarstva poljoprivrede nekoliko dana. Ukoliko se u tim periodu ne pojave vlasnici sa dokazima da su uhvaćena grla njihova, stoka će završiti u klanicama.

Na ovaj način učinjen je prvi značajan korak u riješavanju problema lutajuće krupne stoke na području Gradiošnice a koja je stanovnicima tog naselja pričinjavala velike štete upadajući im u dvorišta i uništavajući zasade, povrtnjake, voćnjake, vinograde i maslinjake.

stoka Tivat
foto: Siniša Luković

Poludivlji bikovi bili su i velika opasnost za mještane ali i turiste-izletnike na obližnjem Vrmcu, a zbog krupne stoke koja je povremeno izlazila i na Jadransku magistralu, desilo se i nekoliko saobraćajnih udesa.

Zbog toga kod obora sa uhvaćenom stokom trenutno dežuraju Komunalna policija i inspekcija, kao i pripadnici tivatske policije.

U međuvremenu se tamo, kako nezvanično saznajemo, pojavio i jedan lokalni farmer koji sada tvrdi da je dio uhvaćenih grla zapravo njegov, iako je ranije dok su goveda nesmetano lutala ovim područjem i bukvalno terorisala sve ovdašnje mještane, taj farmer odlučno negirao da ima bilo kakve veze sa tim grlima.

Zbog toga je policiji naloženo da istraži veze ovog farmera sa stokom koja godinama nanosi štetu čitavom jednom naselju, kao i da se ukoliko se te veze i dokažu, nesavjesni vlasnik stoke procesuira a grla mu se oduzmu.