Saša Radulović na čelu Generalne skupštine REC-a

Generalna skupština Regionalnog centra za životnu sredinu je glavni savjetodavni i predlagački organ Odbora direktora. Članove nominuju vlade donatora i država primalaca, na zahtjev Upravnog odbora
324 pregleda 0 komentar(a)
Saša Radulović, Foto: MORT
Saša Radulović, Foto: MORT
Ažurirano: 01.12.2017. 16:08h

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović izabran je, na današnjem zasijedanju u Budimpešti, za novog predsjednika Generalne skupštine Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC).

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva, prvi put od osnivanja te uticajne međunarodne organizacije da se na tako visokoj poziciji nalazi predstavnik Crne Gore.

"Zajedničkim učešćem na ovakvom skupu, svi mi potvrđujemo zalaganje za vrijednosti naše zajedničke misije – dostizanje veće transparentnosti, održivosti i evropskih integracija u Centralnoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi", kazao Radulović.

On je naveo da Regionalni centar za životnu sredinu ostvaruje uspješnu saradnju sa Vladom Crne Gore od osnivanja kancelarije u Crnoj Gori, 2004. godine, kako na lokalnom i nacionalnom nivou, tako i u okviru regionalnih projekata. Imajući u vidu postojeće rezultate, kao i poziciju REC-a kao jednog od najboljih implementacionih mehanizama, Vlada Crne Gore nastaviće da pruža podršku misiji ove organizacije u zemlji i na regionalnom nivou", dodao je Radulović.

Kako je novoizabrani predsjednik Generalne skupštine primijetio, REC ima zapažene rezultate na poljima životne sredine, energetike, klimatskih promjena i srodnih oblasti, a značajno je da se strateški okvir ove organizacije prilagođava stalnim promjenama okruženja u kojem međunarodne organizacije funkcionišu. Od najvećeg značaja, kako je naveo, je jači fokus na podršci korisnika i partnera sa ciljem uspješnog razvoja procesa evropskih integracija.

"Tokom mog mandata kao predsjednika Generalne skupštine REC-a promovisaću regionalnu saradnju kao ključni instrument za dostizanje dugotrajnih rezultata. Takođe, volio bih da Generalna skupština postane jedinstveni regionalni instrument koji će približiti zemlje korisnice i članice Evropske unije", kazao je Radulović.

Generalna skupština Regionalnog centra za životnu sredinu je glavni savjetodavni i predlagački organ Odbora direktora. Članove nominuju vlade donatora i država primalaca, na zahtjev Upravnog odbora.

Bonus video: