Tvrde da je vrijednost Velje vode četiri puta manja

Demokrate naručile novu procjenu vrijednosti parcele u srcu Budve i dostavili novu odluku o utvrđivanja javnog interesa

13293 pregleda 17 komentar(a)
Park ili zgrada: sporna parcela u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Park ili zgrada: sporna parcela u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Budvanska vladajuća koalicija biće 11. maja na velikom ispitu - pred odbornički saziv lokalnog parlamenta kao pandam odluci o milionskoj razmjeni nekretnina između Opštine Budve i tivatske firme Velja voda lux naći će se i odluka o utvrđivanju javnog interesa koju je juče skupštinskoj službi predalo šest odbornika Demokrata.

Demokrate predlažu da se parcele tivatske firme u postupku eksproprijacije izuzmu i pretvore u gradski park.

Carević, koji ju je iz trećeg pokušaja uvrstio u dnevni red skupštinskog zasjedanja, svoju odluku bazira na protokolu koji je u oktobru 2019. zaključio sa firmom Velja voda lux kojim je predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi svoju parcelu od 2.947 kvadrata u centru grada, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora preko puta kompleksu TQ Plaza - ugrubo završenoj Lameli C, odnosno poslovno-stambene prostore u sivoj zoni koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića i pripali Opštini.

Demokrate od samoga početka insistiraju da je Carevićev protokol neprihvatljiv zbog sporne procjene kako parcele firme Velja voda lux, tako i poslovnih prostora u TQ Plaza.

Naime, protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura. “Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet”, piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju firme Velja Voda Lux, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Demokrate su juče predale predlog Odluku o utvrđivanju javnog interesa uz koju su dostavili i procjenu parcele Velje vode lux, koja iznosi 1,65 miliona eura, četiri puta manje nego što je to uradio procjenitelj Zejak za potrebe protokola.

Demokrate su i julu 2019. takođe predlegale da se donese odluka o utvrđivanju javnog interesa, nakon čega bi Opština eksproprisala parcelu i time spriječila da se na njoj izgradi šestospratni kondo hotel, što planira tivastka firma, koja čeka zeleno svjetlo glavnog državnog arhitekte za svoj projekta.

Odluka je tada skinuta sa dnevnog reda sjednice SO, jer je nijesu, osim Carevićevog DF-a, podržale ni opozicioni DPS, SD ali i dva nezavisna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović.

Tada je došlo do krize vlasti u Budvi i oštrih međusobnih optuživanja. DF je smatrao da to nije pravi način da se zadrži parcela, jer bi se zemlja otimala od investitora, ali i da budžetom nijesu predviđena sredstva za eksproprijaciju, dok su Demokrate tvrdile da DF ponovo sarađuje sa DPS-om i da je njihov predlog pravi način da se zadrži zelena površina.

Uz novu odluku i novi pokušaj da se ona uvrsti u dnevni red skupštinskog zasjedanja, u šta su “Vijesti“ imale uvid, Demokrate su dostavile i novu procjenu parcele od gotovo tri hiljade kvadrata u srcu Budve koju je naručio Sekretarijat za zaštitu imovine od Komore procjenitelja Crne Gore, i to na zahtjev odborničkog kluba Demokrata.

Procjenu potpisuje ovlašćeni procjenitelj i sudski vještak doc. dr Slavko Rakočević po kojoj 2.947 kvadrata parcele ispred kompleksa TQ Plaza, vlasništvo tivatske firme, vrijedi 1.650.152,16 eura.

“Procjenu treba smatrati kao ‘gornju granicu’ ostvarive vrijednosti. Naglašavamo da je procjena vrijednosti pripremljena sa dobrom namjerom i na osnovu pažljive analize podataka i informacija koje su nam bile dostupne”, navodi se u procjeni.

Predložena Odluku o utvrđivanju javog interesa, kako se u obrazloženju navodi, bazirana je na Zakonu o lokalnoj samoupravi.

“Razlozi za donošenje odluke nalaze se u činjenici da su važeći planski dokumenti, kao i planski dokumenti koji su usvajani u Skupštini opštine u protekle dvije decenije rezultirali potpunom devastacijom prostora, a posebno onih površina koje se nalaze u strogom centru Budve ili se nalaze na najekskluzivnijim lokacijama. Takođe, planeri i oni koji su usvajali takve planove su potpuno zanemarali gradske zelene površine, saobraćajnice, parking prostore, obrazovne, kulturne i sportske objekte a fokus se usmjerio na gradnju stambenih objekata koji su vizuelno i svojim gabaritom i spratnošću potpuno devastirali grad i pričinili nepopravljivu štetu imidžu Budve kao mediteranskog turističkog mjesta“, navodi se u odluci Demokrata u koju su “Vijesti” imale uvid. Kako obrazlažu, cilj je da se u postupku eksproprijacije izuzme parcela i pretvori u javni gradski park i uređenu zelenu površinu.

Ostaje da se vidi koja će od dvije predložene odluke dobiti podršku opozicije - DPS, SD, LP i Crnogorske, te SDP-a i Građanskog pokreta URA.

Carević nema podršku ni u svojoj koaliciji

Prvi čovjek Budve iz trećeg pokušaja uvrstio je u dnevni red odluku o milionskoj razmjeni nekretnina sa tivatskom firmom.

Da za svoj predlog nema podršku ni u svojoj koaliciji koju je predvodio na loklanim izborima, bilo je jasno na skupštinskom zasjedanju održanom 11. marta kada su protiv toga da se odluka nađe na dnevnom redu glasali, pored odbornika Demokratske, i takozvani “treći blok” (dio Carevićeve koalicije), pet odbornika iz redova Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i Prave Crne Gore, dok su za to da se o odluci razmatra na zasjedanju glasali odbornici Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partija (DNP), ali i odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je kasnije pojasnila da bi bila protiv ovog aranžamana, ali je htjela da se javnost upozna sa svim detaljima.

Odbornici opozicionog DPS, SD, i LP nijesu prisustvovali zasjedanju.

Bonus video: