Ivanović: Stalno ću inicirati oduzimanje licence Pinku jer zlostavljaju etar

"U proteklih godinu i po, Agencija je čak 25 puta upozorila Pink, a od tog broja se na istu stvar odnosilo čak 22 upozorenja - kršenje standarda izbalansiranog, istinitog i tačnog izvještavanja. Dakle, Pink je 25 puta zlostavljao etar, a mi ih i dalje samo opominjemo”, poručio je Ivanović
137 pregleda 15 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Darko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 15:48h

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) nije prihvatio inicijativu člana tog tijela Darka Ivanovića da emiteru Pink Montenegro privremeno oduzme licenca na 12 sati ukoliko još jednom prekrši Pravilnik o programskim standardima.

Ivanović je najavio da će inicijativu ponavljati na svakoj narednoj sjednici Savjeta.

"Dok se Pink ili ja ne umorimo. A ja ovo radim zbog građana", poručio je Ivanović.

Njegova inicijativa nije dobila potrebnu većinu. Protiv su glasali članovi Savjeta Ranko Vujović i Saša Knežević, a uzdržan je bio Rajko Todorović. Ivanović i Edin Koljenović, predstavnik NVO za oblast ljudskih prava, su glasali za privremeno oduzimanje licence Pinku.

Savjet će inicirati uvođenje novčanih sanckija u Zakon.

"U proteklih godinu i po, Agencija je čak 25 puta upozorila Pink, a od tog broja se na istu stvar odnosilo čak 22 upozorenja - kršenje standarda izbalansiranog, istinitog i tačnog izvještavanja. Dakle, Pink je 25 puta zlostavljao etar, a mi ih i dalje samo opominjemo”, poručio je Ivanović.

On je upitao direktora AEM-a Abaza Džafića da li neko na njega vrši pritisak, pa ne koristi drugu zakonsku obavezu:

"A druga je oduzimanje licence".

Džafić je Ivanoviću odgovorio da upravo on sada vrši pritisak na njega.

"Nikad nijesam rekao da neću strože kazniti određene vrste prekršaja, a u skladu sa Zakonom i tada to neću uraditi na sate već na dane. Imaćete moju ostavku ako vidim da regulator ne može da utiče da ponašanje emitera”, kazao je Džafić.

On je naznačio da mu je novo rukovodstvo Pink Montenegra obećalo da će promijeniti način rada, te da je time zadovoljan.

Ivanović mu je odgovorio da ne vrši pritisak ni na koga, već da kao član Savjeta AEM-a ima pravo da inicira rješavanje stvari.

Koljenović ističe da se šalje loša poruka postalim emiterima da mogu da krše Zakon i da će smao biti upozoreni.

"Sa druge strane šalje se poruka građanima da mi kao regulator ne možemo da spriječimo emitere da krše Zakon. Tačno je da aktuelni propis predviđa samo dvije sankcije - upozorenje i oduzimanje licence. Ali smo obavezni da djelujemo shodno Zakonu, pa ako se neko toliko puta ogluši o naša upozorenja, treba da bude strože kažnjen”, smatra Koljenović.

On je naglasio da zemlje okruženja već u svojim zakonima koriste oduzimanje licence kao sankciju:

"Tako to Hrvatska uradi nakon tri upozorenja".

Bonus video: