kampanja vakcinacije protiv kovida-19

Stižu nove doze Fajzera, Crna Gora van „crvene liste”

Iz Ministarstva zdravlja pojasnili da ćemo danas zvanično izaći iz grupe država sa visokom incidencijom koronavirusa, istakavši da je to “odlična vijest, naročito zbog predstojeće turističke sezone”

38388 pregleda 369 reakcija 51 komentar(a)
Red ispred Muzičkog centra u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Red ispred Muzičkog centra u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Domovi zdravlja očekuju u ponedjeljak novu isporuku od 2.400 doza Fajzer/Bajontek vakcine za najranjivije kategorije, a istu količinu trebalo bi u narednom periodu da dobijaju sedmično.

Na teritoriji Podgorice od jutarnjih do popodnevnih časova vakcinisano je oko 1.300 građana, a najveće interesovanje bilo je na punktovima u Muzičkom centru, gdje su dostupne Sinofarm i AstraZeneka vakcina.

Glavna sestra za imunizaciju u podgoričkom Domu zdravlja Aida Piranić “Vijestima“ je kazala da se na dnevnom nivou u glavnom gradu upotrijebi oko 2.500 doza Sinofarm vakcine, za koju vlada i najveće interesovanje.

Ona je podsjetila da građani u Muzičkom centru mogu da biraju između Sinofarm i AstraZeneka vakcine, kao i da punktovi u Vojno-medicinskom centru i domovima zdravlja u Golubovcima i Tuzima rade u poslijepodnevnoj smjeni.

Najmanje gužve juče su bile u Univerzitetsko-sportskom centru, a Piranić je podsjetila da se na punktove na toj lokaciji upućuje mlađa populacija.

Odgovorila je da šest mobilnih ekipa svakodnevno radi na vakcinaciji nepokretnih osoba u kućnim uslovima.

Građani na punktovima juče su uglavnom bili zadovoljni organizacijom imunizacije i tvrde da nisu dugo čekali u redovima.

Masovna vakcinacija na punktu u Muzičkom centru
Masovna vakcinacija na punktu u Muzičkom centru foto: Luka Zeković

Fikreta Rebronja kazala je da nije imala dilemu da li da primi vakcinu, koju preporučuje svim građanima.

“Nije bilo straha, organizacija je super i potpuno sam zadovoljna“, rekla je ona.

Dijana Popović je istakla da je u redu čekala petnaestak minuta i da je sve “prošlo kako treba“.

“Medicinski radnici su ljubazni, pitali su me o hroničnim oboljenjima i alergijskim reakcijama. Vodi se računa o distanci, higijeni prostora i dezinfekciji na ulazu što mi je posebno drago“, saopštila je ona.

Tokom petog dana masovne imunizacije na 140 punktova u zemlji dato je 6.654 doza vakcina - 5.936 osoba primilo je prvu dozu, dok je 718 revakcinisano.

Iz Ministarstva zdravlja sinoć je saopšteno da je vakcinu protiv koronavirusa do sada primilo oko 16 odsto odraslih osoba. Kazali su da je do sada ukupno dato 109.507 doza vakcina i da je prvu dozu primilo 78.760 građana, dok je kompletno vakcinisano 30.747.

“To znači da je prvu dozu vakcine dobilo oko 12 odsto od ukupnog stanovništva, a da je oko pet procenata kompletno vakcinisano. S obzirom na to da se maloljetnici trenutno ne vakcinišu, ovi podaci govore da je u našoj zemlji vakcinisano oko 16 odsto odraslih”, zaključili su iz ministarstva.

Od posljedica infekcije koronavirusom juče su preminule još tri osobe, dok je registrovano 95 novopozitivnih slučajeva.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su laboratorije analizirale 1.278 uzoraka. Iz Podgorice su 33 novoinficirana, Rožaja 12, Pljevalja 11, Nikšića sedam, Bara i Bijelog Polja po šest, Berana pet, Ulcinja tri, Herceg Novog, Cetinja, Tivta, Mojkovca i Tuzi po dva i iz Danilovgrada i Plava po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa COVID-19, kod pacijenata iz Nikšića, Andrijevice i Herceg Novog, od kojih je najmlađi imao 58, a najstariji 72 godine“, saopšteno je iz IJZ.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori je 1.902, a od juče su na snazi ublažene protivepidemijske mjere koje važe u svim opštinama, s obzirom na to da niti jedna više nije u crvenoj zoni.

Premijer Zdravko Krivokapić objavio je juče da je njemački Institut “Robert Koh” skinuo Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja kada je u pitanju pandemija virusa Kovid 19.

“Uvjeren sam da će to doprinijeti odluci njemačkih državljana da svoj odmor provedu u našoj prelijepoj zemlji. Dobro nam došli”, naveo je Krivokapić na Tviteru.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da se nadaju da će i druge članice Evropske unije (EU) ukloniti Crnu Goru sa crvene liste visoke incidencije koronavirusa.

Rekli su da, za razliku od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, koje su i dalje na crvenoj listi visoke incidencije koronavirusa, Crna Gora više nije u tom društvu.

Iz Ministarstva su pojasnili da će Crna Gora iz te grupe zvanično da izađe danas, kada će da bude objavljen novi izvještaj Instituta “Robert Koh“.

“Ovo je odlična vijest, naročito zbog predstojeće turističke sezone, jer se evropske države uveliko oslanjaju na prognoze instituta Robert Koh, ali i turističke agencije“, saopštili su iz Ministarstva.

U resoru Jelene Borovinić Bojović smatraju da je ova odluka, između ostalog, podstaknuta i višednevnom posjetom eksperata Instituta crnogorskim zdravstvenim ustanovama.

Ranije je i Švajcarska, koji nije članica EU, ali jeste dio proširenog Šengena, uklonila Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja.

Milatović sluša preporuke ljekara, supruga se vakcinisala

U Muzičkom centru juče popodne bio je i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sa suprugom, koja se vakcinisala protiv koronavirusa.

On je “Vijestima“ odgovorio da još nije primio vakcinu.

“Imao sam kovid-19 i krajem februara, početkom marta sam izašao iz bolnice. Imam dovoljno antitijela i čekam da prođu preporučena tri mjeseca kako bi se vakcinisao. Moji roditelji primili su AstraZeneku, supruga kinesku vakcinu, a tast i tašta takođe Sinofarm. Jedva čekam da se svi vakcinišemo, da se djeca vrate u vrtić i da se život vrati u normalu“, kazao je Milatović.

Milatović sa suprugom
Milatović sa suprugomfoto: Ana Komatina

On je odgovorio i da su svega nekoliko minuta čekali da se supruga vakciniše.

Od 14 članova Vlade do sada se jedino vakcinisala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, vicepremijer Dritan Abazović i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Vakcinu nisu primili premijer Zdravko Krivokapić, kao ni predsjednik Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Preporučujemo za Vas