Porfirije: Nema razloga da crkva i država ne sarađuju na dobro svih

"Što su bliži i bolji odnosi crkve i države, uključujući patrijarha i predsjednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve"

10597 pregleda 49 reakcija 48 komentar(a)
Porfirije, Foto: Betaphoto
Porfirije, Foto: Betaphoto

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da se raduje skorom susretu s narodom i sveštenstvom u Crnoj Gori, a posebno je, kako ističe, zadovoljan što će sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima Srpske pravoslavne crkve i države.

Porfirije je, u intervjuu za zagrebački Večernji list, na pitanje šta bi poručio pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, kao i koji je njegov pogled na problematične odnose SPC i države Crne Gore, kazao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga.

"Što se tiče odnosa naše crkve s državnim vlastima, mi ćemo nastojati da i tamo sarađujemo po evropskom načelu kooperativne odvojenosti", rekao je Porfirije.

Ne postoji, naglašava, razlog da crkva i država ne sarađuju na dobro svih, bez obzira na to kako se izjašnjavaju. Porfirije je istakao da Srpska pravoslavna crkva nema nikakav problem s postojanjem bilo koje države, "naravno, ako se poštuju prava njenih vjernika, posebno kada ti vjernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori", prenosi Tanjug.

Za njega je, ističe, najbolji princip odvojenost crkve i države, gdje svako treba da radi na svom polju, ali isto tako je, dodaje, važna saradnja u svemu gdje ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana.

"Što su bliži i bolji odnosi crkve i države, uključujući patrijarha i predsjednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to bolje za sve", naveo je srpski patrijarh.