Kinezi bi da saniraju 50 metara Tare

Kompanija koja gradi primarnu dionicu auto-puta Bar-Boljare dostavila nadležnima Predlog mjera remedijacije korita rijeke

33289 pregleda 16 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Kompanija CRBC, izvođač radova na prvoj dionici auto-puta Bar-Boljare, dostavila je Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine zahtjev za davanje saglasnosti na Predlog mjera remedijacije korita rijeke Tare, nakon štete koja je nastala tokom izvođenja radova na petlji Mateševo.

Predlogom je predviđena stabilizacija lijeve obale Tare, ispod starog mosta Mateševo, u dužini od 50 metara, a posao bi bio završen do oktobra.

Vraćanje korita rijeke Tare u prvobitno stanje radiće se u naredna četiri mjeseca prema posebnom odobrenom Projektu pejzažnog uređenja terena u zoni mosta Tara 2.

Ekološka inspekcija je krajem oktobra prošle godine podnijela zahtjev za pokretanje postupka utvrđivaja štete, jer je konstatovano da je na lokaciji ispod mosta, na regionalnom putu R19 (stari most Mateševo), zbog izvođenja radova na temeljima mosta Tara 2, korito rijeke produbljenona oko 2 metra, tako da trenutno voda protiče samo kroz desni luk od ukupno tri koliko ih ima stari most.

“Nakon prolaska ispod mosta na regionalnom putu R19 (stari most), rijeka skreće ulijevo i vrši eroziju - potkopavanje lijeve obale, čime se ugrožava makadamski put koji se pruža paralelno sa koritom,a samim tim se u korito obrušava zemlja, tj. suspendovane materije koje utiču na biodiverzitet. U koritu rijeke Tare ostali su betonski temelji skeletne čelične konstrukcije koja je služila za betoniranje glavnih nosača mosta Tara 2. Čelična konstrukcija je demontirana”, navodi se u zapisniku Ekološke inspekcije.

Konstatuje se da je neophodno izvršiti sanaciju korita Tare u tom dijelu - neposredno uzvodno i nizvodno od starog mosta, kako bi voda proticala nesmetano ispod njega.

Na lokacijama na kojima je došlo do promjena zbog iskopavanja, očekuje se prirodno izravnanje dna korita. U slučaju da se to ne desi do maja naredne godine, na raspolaganju su građevinske metode, ili popunjavanje depresija aluvijalnim materijalima sa izdignutih djelova dolinskog dna rijeke. Te mjere, kako je pojašenjeno, uradile bi se tako što bi rovokopač sa obale kašikom zahvatio prirodni materijal i popunio postojeće depresije.

Nakon završetka radova, predviđeno je zatravnjivanje površina duž puta i okolnih područja u cilju unapređenja vizuelnog efekta okolnog područja zaštite od prašine, kao i pospješivanje naseljavanja i razvoja autohtone vegetacije

Po završetku radova radiće se i analiza stanja biodiverziteta i izvršiti poribljavanje.

U Programu se konstatuje da su analize pokazale da kvalitet zemljišta nije poremećen od aktivnosti na izgradnji auto-puta i da zbog toga nema potrebe za mjerama remedijacije.

“Kvalitet vode rijeke Tare je takav da pripada klasi A1. Odstupanja nekih parametara od A1 klase će se stabilizova nakon zatvaranja radničkih kampova, što se očekuje uskoro. Preusmjeravanje privremeno izmještenog i dijelom destabilizovanog korita rijeke Tare riješiće se i povratkom u staro korito, u sklopu obaveza iz navedenog Projekta. Pričinjena šteta u rijeci Tari je ostvarena i zbog dubokog prekopavanja rječnog korita... To je proizvelo promjene, ne samo reljefa korita izvan hidrauličke normale talvega, već i režima tečenja i ukupnog botopa.Očekuje se prirodna remedijacija talvega, koja je već dokazana na primjeru lokaliteta Uvač 4”, konstatuje se u Programu mjera remedijacije korita rijeke Tare.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prva je objavila snimke i fotografije devastacije korita Tare.

Iz te NVO su podsjetili da se Crna Gora, potpisivanjem međunarodnih konvencija, obavezala da čuva rijeku Taru kao dio zaštićenog područja svjetske kulturne baštine.

Tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović izjavio je nakon obilaska gradilišta da nije izmješten tok rijeke Tare...

I misija UNESCO-a je u izvještaju konstatovala da su izgradnja mostova preko rijeke Tare, kao i eksploatacija i odlaganje pijeska i šljunka, ozbiljno devastirali korito rijeke unutar područja zaštićenog UNESCO programom “Čovek i biosfera”.

U izveštaju UNESCO-a se konstatuje da nije adekvatan monitoring poštovanja standarda životne sredine i bioloških standarda za vrijeme izgradnje auto-puta.

Misija je registrovala postojanje više deponija, odlagališta pijeska i šljunka u poplavnom području, ali i u samom koritu Tare.

Iz UNESCO-a su upozorili da će “postojati vidljivi uticaji i poslije okončanja izgradnje” auto-puta.

Preusmjeravanje privremeno izmještenog i dijelom destabilizovanog korita rijeke Tare riješiće se i povratkom u staro korito, u sklopu obaveza iz navedenog Projekta. Pričinjena šteta rijeci Tari je ostvarena i zbog dubokog prekopavanja rječnog korita...

Bonus video: