Uskoro nova Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između države i Svete stolice

Predsjednik Vlade je istakao da očekuje da će formiranjem Mješovite komisije započeti njen intezivan rad, koji će doprinijeti bližoj saradnji i daljem poboljšanju odnosa Crne Gore i Svete stolice

4683 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić najavio je da će uskoro biti formirana nova Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice. Kazao je da će na čelu Komisije, sa crnogorske strane, biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Krivokapić se danas sastao sa apostolskim nuncijem u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu, nadbiskupom Luiđijem Pecutom i nadbiskupom barskim Katoličke crkve u Crnoj Gori, monsinjorom Rokom Đonlešajem.

Predsjednik Vlade je, kako je saopšteno, istakao da očekuje da će formiranjem Mješovite komisije započeti njen intezivan rad, koji će doprinijeti bližoj saradnji i daljem poboljšanju odnosa Crne Gore i Svete stolice.

Krivokapić je ocijenio da Temeljni ugovor, kao međunarodno-pravni instrument koji definiše položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori, predstavlja platformu i značajan podsticaj za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međusobnih odnosa, kao i da predstavlja realan pokazatelj punog uvažavanja Crne Gore prema građanima katoličke vjeroispovijesti.

„Crna Gora je spremna za dalje unapređivanje bilateralnih veza sa Svetom Stolicom u svim segmentima, kao i za nastavak međusobnog dijaloga na ekspertskom, visokom i najvišem nivou“, kazao je Krivokapić.

Apostolski nuncije Pecuto izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će Komisija uskoro biti formirana, poručivši da je važno da se ide naprijed, te da Sveta stolica želi najbolje moguće odnose s Crnom Gorom, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: