CDT pokrenuo kampanju "Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote"

"I dalje se suočavamo sa talasom teorija zavjere o sastavu vakcina, njihovoj štetnosti, neučinkovitosti, neprovjerenom sastavu i posljedicama vakcinacije. Ne vjerujte samoprozvanim naučnicima i teoretičarima zavjere sa društvenih mreža. Provjeravajte činjenice, čitajte pažljivo", kazali su iz CDT-a.

3233 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: CDT
Ilustracija, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju, kroz projekat Raskrinkavanje.me, pokrenuo je kampanju "Provjerite činjenice! Vakcine spašavaju živote".

Kako su kazali iz Centra, projekat je pokrenut kako bi apelovali na građane da obrate pažnju na lažne informacije o štetnosti vakcine protiv koronavirusa, koje im se svakodnevno plasiraju, kako preko društvenih mreža, tako i putem medija.

"Raskrinkavanje nastavlja da se bori protiv infodemije koja prati pandemiju. Od početka pandemije objavili smo više od stotinu analiza na temu vakcine protiv koronavirusa. I dalje se suočavamo sa talasom teorija zavjere o sastavu vakcina, njihovoj štetnosti, neučinkovitosti, neprovjerenom sastavu i posljedicama vakcinacije", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su takođe kreirali i promo video koji ukazuje na važnost imunizacije.

"Pozdravljamo veliki odziv u prvim danima masovne imunizacije. Podsjećamo da podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da vakcine spašavaju 3 miliona života svake godine, kao i na činjenicu da je Kovid-19 do sada odnio više od 1.500 života u Crnoj Gori, a više od tri miliona u cijelom svijetu. Ne vjerujte samoprozvanim naučnicima i teoretičarima zavjere sa društvenih mreža. Provjeravajte činjenice, čitajte pažljivo", kazali su iz CDT-a.

Pozvali su građanke i građane da njima prijave sumnjive informacije i objave sa društvenih mreža i medija, a da će ih oni detaljno provjeriti.

Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a.

Bonus video: