MUP-u Crne Gore oprema vrijedna 160.000 eura

"U pitanju su terenska vozila, kao i dronovi sa temalnim kamerama koji bi trebalo da budu korišćeni prilikom prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa, itd."

6658 pregleda 2 komentar(a)
Nabavka opreme, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Nabavka opreme, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak i šef sektora za kooperacije Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic, danas su Zoranu Miljaniću, državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova predali šest terenskih vozila sa krovnim nosačima i kukom za vuču, u iznosu od 104.940,00 eura.

Svečanosti je prisustvovala i Milica Bakić, pomoćnica direktora u Upravi javnih radova.

"Shodno potrebama Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a, a u skladu sa činjenicom da je zemljotres najdominantniji hazard u Crnoj Gori, u okviru projekta koji finansira Evropska unija izvršena je nabavka opreme i sredstava za traganje i spašavanje iz ruševina za tri laka tima tipa USAR (urban search ad rescue)", saopšteno je iz Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Oni su naveli da je tender za projekat nabavke opreme realizovan je u saradnji sa Upravom javnih radova kao ugovaračkim tijelom nadležnom za sprovođenje i realizaciju IPA projekata programa i MUP-a kao korisnikom projekta.

"Danas smo ovdje da zajedno sa našim evropskim partnerima, uz čiju pomoć se i realizuje ovaj projekat, predamo opremu i vozila našim kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova. U pitanju su terenska vozila, kao i dronovi sa temalnim kamerama koji bi trebalo da budu korišćeni prilikom prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa, itd. S tim u vezi, želim da ova oprema bude što manje korišćena, jer to je ono što ne želimo da nam se dešava. Ali kao svaka odgovrna zemlja, moramo da razmišljamo da postoji vjerovatnoća za takvim događajima i moramo biti spremni da reagujemo i u takvim situacijama.", izjavio je državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak. Herman Špic, iz Delegacije EU, dodao je da je civilna zaštita važan dio pregovora u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, prema Poglavlju 27. “Na svom putu ka pristupanju Evropskoj uniji, Crna Gora mora poboljšati primjenu Zakona o civilnoj zaštiti, istovremeno povećavajući kapacitete civilne zaštite. Evropska unija dodijelila je još 5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u zaštiti životne sredine tokom narednih godina. To će uključivati nabavku dodatne opreme za unaprjeđenje sistema za hitne slučajeve na moru. Evropska unija i njene države članice nastaviće da rade rame-uz-rame sa crnogorskim vlastima na unaprjeđenju civilne zaštite, kako u pogledu prevencije tako i zaštite za dobrobit građana Crne Gore.”, istakao je Špic.

“Želim da zahvalim delegaciji Evropske komisije na ovoj vrijednoj donaciji koja se sastoji od 6 terenskih vozila, 2 kombija sa kargo prostorom i 2 drona, ukupne vrijednosti od oko 160 000 eura. Samo spašavanje života i imovine građana Crne Gore je nešto što je od prvorazrednog značaja za Crnu Goru i Evropsku komisiju, zbog čega očekujem da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju sa Evropskom komisijom na ovom nivou.”, kazao je Zoran Miljanić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva su kazali i da je na kraju ceremonije, Milica Bakić, pomoćnica dir. u Upravi javnih radova je istakla kako "želi da potvrdi punu posvećenost Uprave javnih radova, ne samo u sprovođenju kapitalnih projekata, već i projekata EU koji su od velikog značaja za napredak Crne Gore i za proces pridruživanja Evropskoj uniji".