"na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove"

Francuska donirala Crnoj Gori maske, rukavice, generatore kiseonika...: "Rad u COVID centrima biće dodatno olakšan"

Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja nego što je bila u prethodnom periodu i koristim ovu priliku da sve naše prijatelje iz Francuske pozovem da dođu u Crnu Goru i posjete našu lijepu zemlju", poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

11532 pregleda 131 reakcija 5 komentar(a)
Timonije i Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Timonije i Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Kristijan Timonije, uručio je danas donaciju francuske Vlade u vidu medicinske opreme, ministarki zdravlja u Vladi Crne Gore, Jeleni Borovinić Bojović, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je donacija organizovana na inicijativu ministra za Evropu i spoljne poslove, Žan-Iv Le Driana, u cilju pružanja podrške Crnoj Gori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Donacija sadrži 10.000 maski FFP2, 5.000 rukavica, tri generatora kiseonika od 10 litara, dva generatora kiseonika od 20 litara, pet koncentratora od 10l/min, pet flumetara, 20 oksimetara, 300 nosnih kanila, 100 maski za visoku koncentraciju kiseonika, 200 maski za srednju koncentraciju kiseonika, pet aparata za neinvazivnu ventilaciju, 10.000 brzih testova za SARS-CoV-2", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju piše da se Borovinić Bojović zahvalila na inicijativi i organizaciji ove vrijedne donacije ambasadoru Timonijeu i ministru za Evropu i spoljne poslove, Le Drianu, ističući da je donirana zaštitna i druga oprema veoma važna za sve naše zdravstvene radnike koji se više od godinu dana bore na prvoj liniji odbrane sa korona virusom.

"Prethodna godina bila je veoma teška za sve nas, ali uz veliku pomoć naših tradicionalnih prijatelja i saradnika iz Francuske i zahvaljujući ovoj donaciji, sada će način rada u COVID centrima biti dodatno olakšan. Iz tog razloga želim da zamolim gospodina ambasadora da prenese u moje ime, ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, velike bratske i prijateljske pozdrave državi Francuskoj i cijelom njenom narodu koji je pružio prijateljsku ruku Crnoj Gori u ovom veoma teškom trenutku, naglasila je Borovinić Bojović.

"Nastavićemo zajednički, uz dva glavna modusa, a to su poštovanje epidemioloških mjera i masovna vakcinacija, da se borimo i zajednički ugledamo svjetlo na kraju tunela i dođemo do zajedničkog cilja. Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno je bolja nego što je bila u prethodnom periodu i koristim ovu priliku da sve naše prijatelje iz Francuske pozovem da dođu u Crnu Goru i posjete našu lijepu zemlju", poručila je ministarka zdravlja.

Timonije je ukazao na značaj saradnje dvije zemlje, posebno u uslovima koje je nametnula pandemija koronavirusa.

"Ovo je samo mali znak pažnje, solidarnosti i potvrda naših prijateljskih odnosa. Nadam se da je to korisna pomoć za bolnice koje naporno rade. Potrebno je svi da radimo zajedno , a posebno je u ovom trenutku istaći značaj vakcinacije. Smatram da zajedno možemo više postići", kazao je francuski ambasador.

"On je podsjetio i na učešće Francuske u procesu COVAX mehanizma, ali i drugih vidova pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu", zaključuje se u saopštenju.