Brisel se pita i za kolašinski otpad

“Selektivno odlaganje otpada sada u Kolašinu nije moguće, jer ne postoji potrebna infrastruktura, tehnička opremljenost, ali ni izgrađena svijest građana. Poseban problem predstavlja neadekvatno odlaganje otpada na mjestima, koja za to nijesu predviđena. Na tim lokacijama, a to su najčešće vodotoci u ruralnom području, se stavaraju neuređene deponije

7404 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dragana Scepanovic
Foto: Dragana Scepanovic

Selektivno odlaganje otpada, iako odavno najavljivano, postaće dio kolašinske svakodnevice tek ako Evropska komisija pozitivno ocijeni predlog projekta koji treba da riješi tu oblast.

Projekat je, kako su saopštili iz Službe menadžera Opštine, vrijedan 650.000 eura.

Tim novcem bi bio uspostavljen sistem odvojenog sakupljanja i tretmana komunalnog otpada. Procjenjuju da bi stvaranjem tehničkih preduslova, uz edukaciju i opsežnu medijsku kampanju, taj sistem funkcionisao u Kolašinu.

Kako kažu, neadekvatno postupanje sa otpadom u tom gradu, jedan je od najvećih problema u oblasti zaštite životne sredine.

“Selektivno odlaganje otpada sada u Kolašinu nije moguće, jer ne postoji potrebna infrastruktura, tehnička opremljenost, ali ni izgrađena svijest građana. Poseban problem predstavlja neadekvatno odlaganje otpada na mjestima, koja za to nijesu predviđena. Na tim lokacijama, a to su najčešće vodotoci u ruralnom području, se stavaraju neuređene deponije“, kažu iz Službe menadžera Opštine.

Tvrde i da je neadekvatno razrađen sistem sakupljanja otpada, što se ogleda u nedovoljnim brojem kontejnera, kao i tome što nijesu postavljeni na adekvatnim lokacijma. Trenutno nedostaju, kažu, i namjenski kontejneri za selektivno odlaganje otpada.

U izvještaju o radu Komunalnog preduzeća za prošlu godinu piše da su na privremenom skadištu komunalnog otpada na Bakovićima deponovali više od 3.630 tona otpada. To je, u odnosu na prethodnu godinu više za 629 tona. Iz tog preduzeća tvrde da im je poseban problem i to što se otpad odlaže pored kontejnera, ali i što se u njima odlaže habasti otpad.

Bonus video: