Vreće pomjerali zbog radova na plaži

“Šezdeset odsto vreća postavljeno je na kopnu, gdje je već postojao pijesak. Taj naper je, kao što su svi zvaničnici Vlade, ministri Mitrović i Stijović, ali i ostali posjetioci primijetili, samo naružio ambijent"

6676 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Ulcinjska rivijera
Foto: Ulcinjska rivijera

Menadžment “Ulcinjske rivijere“ odbacio je optužbe Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da su privremenim uklanjanjem dijela napera na Adi Bojani ugrozili realizaciju projekta hitnih mjera sanacije plaže na ostrvu.

Nakon što su iz Ministarstva u petak taj čin nazvali neprihvatljivim i pozvali “Morsko dobro” da nadležnim institucijama prijavi događaj “koji može zaustaviti realizaciju važnog projekta“, vrijednog 30 hiljada eura, iz “Ulcinjske rivijere” su odgovorili da bi, umjesto što kritikuju putem medija, odgovorni trebalo da obiđu Adu i lično se uvjere da li je nekoliko pomjerenih pa vraćenih džambo vreća, moglo da poremeti konstrukciju napera i ugrozi projekat.

“Žalimo što putem medija Ministarstvo kritikuje i smatra neopravdanim i neprihvatljivim što ‘Ulcinjska rivijera’ pokušava da dovede u red plažu i stavi u funkciju svoje kapacitete za sezonu, koja treba da počne za svega nekoliko dana. S druge strane, na naše brojne zahtjeve da reaguje i pokuša spasiti dalje nestajanje ostrva, ne reaguje. Nadamo se da će neko iz Ministarstva posjetiti Adu, pa onda procijeniti da li smo povrijedili strukturu ili smo samo pomjerili nekoliko džakova koji su blokirali put i koji su ponovo vraćeni“.

Iz Ministarstva je saopšteno da ih je “Morsko dobro” dva dana ranije obavijestilo da je “Ulcinjska rivijera” zbog izvođenja radova na obali uklonila, odnosno premjestila 16 džambo vreća, ostavljajući otvoren prolaz na strukturi napera u širini od oko tri metra.

“Takav postupak posebno iznenađuje iz razloga što ni Ministarstvo, ni Morsko dobro nisu bili konsultovani ili makar obaviješteni o radovima i intervenciji na naperu“, saopšteno je, uz podsjećanje da projekat hitnih mjera, čiji je autor prof. dr Sava Petković, realizuje “Morsko dobro” uz koordinaciju i praćenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Taj projekat, dodaju u Ministarstvu, “predstavlja privremeno rješenje koje je predložila struka te se takođe od početka smatra eksperimentalnim, posebno zbog specifičnosti područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put takva vrsta poduhvata sprovodi kod nas“.

“Cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera jeste obezbjeđivanje adekvatne pripreme za turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem. Ukoliko se naper pokaže u potpunosti efikasan nakon što plaža na Adi bude prihranjena shodno projektu, to će biti značajan podatak za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje“.

Iz “Ulcinjske rivijere”, međutim, navode da “naper nije ni postavljen po projektu koji je radio profesor iz Beograda“.

“Šezdeset odsto vreća postavljeno je na kopnu, gdje je već postojao pijesak. Taj naper je, kao što su svi zvaničnici Vlade, ministri Mitrović i Stijović, ali i ostali posjetioci primijetili, samo naružio ambijent. Koristimo priliku da uputimo još jedan apel nadležnim da deponije pijeska što prije iskoriste za prihranu plaže i na zajedničko zadovoljstvo riješimo ovaj gorući problem i spremni dočekamo goste“.

Bonus video: