Mijović propustio da prijavi hiljade eura

Agencija na osnovu inicijative Hota utvrdila kršenje zakona u slučaju još jednog člana Odbora direktora “Čistoće”

11461 pregleda 6 komentar(a)
Kamioni podgoričke "Ćistoće", Foto: SAVO PRELEVIC
Kamioni podgoričke "Ćistoće", Foto: SAVO PRELEVIC

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je član Odbora direktora podgoričke “Čistoće” Veselin Mijović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer, između ostalog, nije prijavio više hiljada eura prihoda.

Slučaj je pokrenut na osnovu inicijative Denisa Hota. Agencija je prethodno, a na osnovu inicijativa Hota, utvrdila da su zakon prekršili i drugi članovi Odbora direktora ovog gradskog preduzeća - Đuro Šaban, Isen Gašija i Miodrag Kostić.

U slučaju Mijovića, Agencija je utvrdila više slučajeva kršenje zakona.

Osim što nije dostavio imovinski karton u roku od 30 dana od imenovanja za člana Odbora direktora, on nije u zakonskom roku dostavio ni dva redovna godišnja, a u onima koje je dostavio nije prijavio sve prihode i imovinu.

Tako u redovnom godišnjem za 2017. godinu, prema odluci u koju su “Vijesti” imale uvid, nije prijavio razliku u godišnjim prihodima od oko 3.050 a ni gotovinski kredit od nepunih 13.000 eura.

U redovnom godišnjem za 2018. godinu nije prijavio razliku u prihodima od malo više od 2.500 eura.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u svojim kartonima dostavi tačne i potpune podatke. Takođe je dužan da u roku od 30 dana od imenovanja dostavio karton, kao i redovan godišnji najkasnije do kraja marta.

Za kršenje Zakona, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Mijović je Agenciji kazao da je prijavljivanje manjih iznosa rezultat neznanja, jer je tom prilikom prijavljeno primanje neto zarade bez noćnog rada, prekovremenog rada, toplog obroka i drugog.

“Na kraju je istaknuto da ukoliko je došlo do propusta, da za iste nije postojala namjera, već su rezultat neznanja i nedovoljne upućenosti”, navodi se u njegovom izjašnjenju.

Agencija je juče utvrdila da je član Odbora direktora Vodovoda i kanalizacija Budva Milo Duletić prekršio zakon jer nije u roku od 30 dana od napuštanja funkcije dostavio imovinski karton.

Duletić se nije izjašnjavao na rezultate ispitnog postupka Agencije.

Bonus video: