Nema alibija za propuste, od ove sezone sve zavisi

Zakupcima poslat dopis da sva uređena i izgrađena kupališta budu u funkciji počev od 15. maja, u toku je hitna sanacija obale. Odlukom Vlade zakupnine za ovu sezonu upola manje

1598 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa sastanka u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Kasnimo i ne želim da čujem nikakve alibije da nas, kao što je to bilo nekada, iznenadi sezona.

Tim riječima se gradonačelnik Budve Marko Carević obratio svim direktorima javnih preduzeća, predstavnicima državnih institucija i inspekcija, koji su juče održali prvi sastanak Koordinacionog tijela za pripremu sezone.

Carević je kazao da je dosta toga učinjeno, ali da želi da Budva liči na Azurnu obalu, da bude besprekorno uređena, čista, ali i bezbjedna i sigurna destinacija ovog ljeta, jer je u pitanju sezona od koje zavisi opstanak cijele privrede.

“Istina je da se kasni i sa pripremama i promocijom Budve. Postoje opravdani razlozi, imali smo pandemiju, što je uslovilo i kašnjenje sezone, lošija ekonomska situacija, ali ima tu i našeg mentaliteta da se uvijek čeka posljednji sekund. E to sada više ne može da bude jer svi zajedno, ne može biti nikakvog alibija, moramo da privučemo što više gostiju. Svaki gost nam je bitan i zato svi sa svoje strane moraju da učine maksimum“, naglasio je Carević.

On je ponovio da je nedavno sa svojim saradnicima imao uspješan boravak u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Budva je na tim tržištima pozicionirana kao destinacija broj jedan. Imaćemo podršku i avio prevoznika ‘Air Srbija’, da bude što više letova, ali smo iznijeli zamjerku na visoke cijene karata, što vjerujem da će biti korigovano“, kazao je Carević i, obraćajući se predstavniku Ministarstva ekonomskog razvoja, zatražio da čelni ljudi moraju što prije da ostvare kontakt i odu u Moskvu kako bi se uspostavile direktne linije, jer je rusko tržište takođe izuezetno bitno.

Navodeći da je epidemiološka situacija izuzetno povoljna i da je zahtjev Opštine da se tokom zimskih mjeseci uvede lokdaun urodio plodom, Carević je kazao da će i svojim ličnim primjerom da se vakciniše, pozvati sve građane i privrednike da isto učine.

Direktorka TO Budve Maja Liješević naglasila je da ta TO uveliko sprovodi promotivne aktivnosi po regionu, ali i navela da su gosti koji borave u Budvi imali zamjerke u vezi sa tim do kada će trajati građevinska sezona, ali i zbog čega plaže nijesu spremne.

Zamjenica direktora JP “Morsko dobro“ Iva Franeta kazala je da je svim zakupcima poslat dopis da sva uređena i izgrađena kupališta budu u funkciji od 15. maja i dodala da su u toku hitne sanacije obale. Ponovila je da su odlukom Vlade zakupnine za ovu sezonu upola manje.

Predstavnici resornog ministarstva i Nacionalne turističke organizacije saopštili su da se vrše intenzivne aktivnosti kako bi Crna Gora bila avio dostupna sa što više tržišta. Ponovljeno je da su mjere pomoći privredi, izdavaocima privatnog smještaja te turističkim vodičima, te da se vrši i intenzivna promocija u regionu, ali i na tržištima Rusije, Ukrajine… Da će Budva ovoga ljeta biti bezbjedna destinacija, saopštio je i novi načelnik budvanskog centra bezbjednosti Danilo Šćepanović koji je kazao da će tokom ljeta u metropoli turizma biti povećan broj službenika, koji će doći iz drugih Opština. Prioritet će biti kontrole organizovanih kriminalnih grupa, bezbjednosno interesantnih osoba, kao i održavanje javnog reda i mira. On očekuje da će biti ostvarena dobra saradnja sa lokalnom upravom. To očekuje i Carević, navodeći da je zbog brojnih dešavanja u ranijem periodu bilo izgubljeno povjerenje u policiju u Budvi. Zamjenik direktora Doma zdravlja Blažo Radoman naglasio je da je epidemiološka situcija više nego povoljna. “Budva je prije nekoliko mjeseci sa 1.040 zaraženih bila jedna od najugroženijih opština ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Danas, poslije svih sprovedenih mjera, imao oko 30 zaraženih i taj broj će biti manji uz masovnu imunizaciju“, kazao je Radoman.

Neće biti problema ni sa vodosnabdijevanjem, kako je kazala direktorka gradskog Vodvoda Jasna Dokić. Ona je rekla da to opštinsko preduzeće, poštujući krizna vremena, neće isključivati korisnike, ali je zato pozvala sve koji imaju probleme oko izmirivanja računa za utrošenu vodu da dođu u Vodovod i zaključe protokol.

Građevinske mašine će stati 15. maja, svaki gost nam je bitan

Na opsaku da se gosti Turističkoj organizaciji žalili zbog građevinskih radova, v. d. načelnika Komunalne policije i inspekcije Darko Čelebić je kazao da će radovi u prvoj i ekskluzivnoj zoni na svim gradilištima biti okončani 15. maja, te da su svi investitori upozoreni da moraju konzervirati gradilišta.

I Carević je kazao da gradnja ne može biti problem, te da će u skladu sa važećom opštinskom odlukom, ona biti zaustavljena.

“Svaki gost nam je bitan. Gradnja će biti zaustavljena, ali očekujem i da vi napunite grad gostima“, poručio je Carević.

Bonus video: