"Ovim zakonom vršite klasičan revanšizam"

Šehović: Izmjenama Opšeg zakona o obrazovanju se vrši do sada neviđena "čistka"

“Drugim riječima, nikad jasnije nijeste pokazali da vama nije cilj da unaprijedite sistem, nego da ispunite političke zadatke za koje ste donedavno optuživali bivšu vlast i to na najbrutalniji način", rekao je Šehović.

5881 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Šehović, Foto: SD
Šehović, Foto: SD

Predsjednik odbora nadležnog za prosvjetu Damir Šehović saopštio je tokom rasprave o izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju da se njima vrši do sad neviđena "čistka" više stotina, pa i do hiljadu nepodobnih ljudi iz obrazovanja. Takođe, naglasio je da je namjerno izbjegnuta javna rasprava u vezi sa ovako važnim zakonom. Naime, ove izmjene, između ostalog, podrazumijevaju reizbor svih direktora i pomoćnika direktora, ali i školskih odbora u roku od jednog odnosno dva mjeseca od usvajanja zakona.

"Ovim zakonom vršite klasičan revanšizam po političkom, a plašimo se i nacionalnom ključu. A ako bih htio da budem politički maliciozan, kazao bih da zakon predlažete da biste namjerno razorili komplatan prosvjetni resor, koji predstavlja stub svakog pa i našeg društva. Promjene u svakom pa i u ovom sistemu su dobrodošle, baš kao i njegovo unaprjeđenje u kadrovskom i svakom drugom smislu, ali satiranje institucija nije. Zato je ovaj predlog, za kakvim niko nikad nije posezao, apsolutno neprihvatljiv, zbog čega i očekujem da se naši međunarodni partneri uključe, na identičan način na koji su to učinili kada je riječ o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima i tužilačkim zakonima”, kazao je Šehović.

Šehović je takođe napomenuo da vlast ovim izmjenama nije promijenila ono zbog čega je kritikovala prethodnu - način izbora direktora, već je samo otvorila sebi mogućnost da odjednom smijeni sve u obrazovnom sistemu, i da dovede na stotine i stotine novih i "podobnih".

“Drugim riječima, nikad jasnije nijeste pokazali da vama nije cilj da unaprijedite sistem, nego da ispunite političke zadatke za koje ste donedavno optuživali bivšu vlast i to na najbrutalniji način", rekao je Šehović.

Preciznije, reizbor svih direktora škola, kojih ima preko 200, planiran je već mjesec dana po usvajanju Izmjena, a reizbor svih pomoćnika kojih takođe ima više stotina planiran je dva mjeseca po usvajanju Izmjena. Osim toga, planiran je reizbor svih školskih odbora u kojima sjede i predstavnici roditelja i zaposlenih. Na kraju, vladajuća većina je, kako naglašava Šehović, po ovako važnom zakonu izbjegla bilo kakvu javnu raspravu, a nije konsultovala ni sindikat, strukovna udruženja, kao ni nevladine organizacije, čime je jasno pokazala prave skrivene, a tako očigledne namjere.

Preporučujemo za Vas