U blokadi i Komora fizioterapeuta: Dio članova smijenio Kovačevića, optužili ga za otuđivanje pečata, dokumentacije...

Kovačević tvrdi da su prekršeni propisi i procedure i da je sve na svom mjestu

11712 pregleda 0 komentar(a)
Problemi u Komori došli do policije i tužilaštva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Problemi u Komori došli do policije i tužilaštva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dio članstva Komore fizioterapeuta smijenio je predsjednika Krsta Kovačevića i optužio ga za otuđivanje pečata, finansijske dokumentacije i ključeva, dok on tvrdi da je njegova smjena nelegitimna i suprotna Statutu i Pravilniku udruženja.

Nakon konstitutivne sjednice Skupštine Komore održane 4. maja, Upravi policije predate su i prijave u kojima Kovačević i dio članova međusobno optužuju jedni druge za nezakonitosti.

Više od 20 članova zatražilo je izmjenu i dopunu dnevnog reda konstitutivne sjednice Skupštine krajem aprila, tražeći da se u dnevni red uvrsti i stavi na glasanje razrješavanje članova izvršnog odbora prethodnog saziva i Kovaćevića koji je ujedno i predsjednik Izvršnog odbora, zbog povrede Statuta.

Naveli su, između ostalog, da Izvršni odbor usvaja finansijski plan i “potpisuje sumnjive ugovore o djelu koji direktno utiču na finansijsko poslovanje i nanose dodatno finansijsko opterećenje i štetu Komori”.

“Vijestima” su pojasnili da su mandati članovima Skupštine verifikovani na sjednici od 4. maja, gdje je i izglasana smjena izvršnog odbora i Kovačevića sa 23 glasa od ukupnih 35.

“Funkciju predsjednika do izbora novog obavljaće aktuelni zamjenik Nemanja Peković. Na sjednici je izabrano rukovodstvo, odnosno predsjednik Skupštine Komore Amer Šabotić, fizioterapeut iz Kliničkog centra i Nikola Ćulafić, fizioterapeut iz Berana”, saopštili su.

Predsjednika Skupštine i zamjenik predsjednika Komore održali su dan kasnije u prostorijama udruženja sastanak kojem su prisustvovali i sekretarka stručne službe Milena Miranović i referent za administrativne poslove Milica Pavićević, ali da nije bilo moguće ovjeriti odluku o razrješenju jer je Kovačević odbio da preda pečate.

Kovačević je “Vijestima” kazao da su pečati u prostorijama Komore, te da se ovjerava dokumentacija koju donose organi tog udruženja, ali i druga akta koja članovi podnose u vidu zahtjeva, dok se finansijska dokumentacija nalazi kod osobe koja je zadužena za finansije.

On je istakao da je jedna od tačaka dnevnog reda na konstitutivnoj sjednici održanoj u Institutu Igalo bila izbor predsjednika Skupštine, za kojeg je izabran Šabotić, nakon čega je napravljena pauza i doneseni već pripremljeni akti o prestanku mandata predsjednika i članova Izvršnog odbora. Kazao je da je to urađeno suprotno Statutu i Pravilniku, kojim je jasno definisano da je dnevni red na konstitutivnoj sjednici usvajanje izvještaja izborne komisije, potvrđivanje mandata članovima Skupštine i izbor predsjednika Skupštine i članova Izvršnog odbora. Ocijenio je da nije bilo ni opravdano niti legitimno mijenjati dnevni red, s obzirom na odredbe Statuta koje se odnose na mandate predsjednika i članova Izvršnog odbora. On je istakao da je na konstitutivnoj sjednici došlo i do fizičkog napada i da je prekinuta iz njemu nepoznatih razloga, kao i da četvrta tačka dnevnog reda nije ni razmatrana, a članstvo je obavijestio da kao predsjednik Komore i Izvršnog odbora ne želi da snosi negativne posledice koje su i koje će biti rezultat ovakvog događaja.

On je rekao da mu mandat ističe 3. juna i da u Statutu piše pod kojim uslovima se može razriješiti predsjednik. Istakao je da mandat novoj Skupštini Komore počinje 13. maja, dok je odluka o razrješenju donesena devet dana ranije, “kada nisu ni imali legitimitet da odlučuju”.

Dio članstva Skupštine Komore obratio se Ministarstvu zdravlja, Upravi policije i tužilaštvu, tvrdeći da je Kovačević nakon što je novoizabrani predsjednik Skupštine stavio na dnevni red predlog o njegovom razrješenju i članova Izvršnog odbora napustio sjednicu, a prethodno pokušao da onemogući glasanje uz ocjenu da su svi navodi o razlozima smjene laž. Naveli su da je od 30 prisutnih članova 23 glasalo za razrješenje, sedam protiv, dok je jedan član bio uzdržan, iz čega slijedi da je na sjednici razriješen i predsjednik i članovi upravnog odbora, te da će funkciju predsjednika obavljati aktuelni zamjenik. Tvrde i da nije istina da je sjednica prekinuta.

U prijavi piše da je Šabotić kao novoimenovani predsjednik Skupštine narednog dana došao da ovjeri i pečatira odluku o razrješenju, ali da ga je sekretarka navodno informisala da su pečati kod Kovačevića.

Navodi se da nisu u mogućnosti da ovjere odluku o razrješenju i upišu Pekovića kojeg su izglasali kao odgovorno lice u Centralnom registru privrednih subjekata, urade drugi pečat, podnesu zahtjev za uništavanje i gubljenje jer je Kovačević zbog toga i dalje odgovorno lice. Oni su pozvali nadležne da im pomognu i učine da Komora profunkcioniše, kako članovi i zaposleni, a na kraju i pacijenti, ne bi trpjeli posljedice blokade tog udruženja.

Kovačević je poručio da je i on podnio prijavu zbog kršenja odredbi Statuta i Pravilnika Komore.

Dio članstva ranije je prijavilo Kovačevića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog zloupotrebe službenog položaja, tvrdeći, između ostalog, da je pronevjerio novac iz budžeta Komore i sklapao štetne ugovore. On je to demantovao i saopštio da nekoliko kolega, koji dijelom ili u potpunosti nelegalno rade, vode kampanju protiv njega od kako je pokrenut postupak legalizacije.

Kovačević: Tražio sam podatke o bolovanjima

Kovačević je juče rekao i da je od Kliničkog centra zatražio informacije o odsustvu sa posla fizioterapeuta zaposlenih u toj ustanovi, imajući u vidu da “neki od njih dok su na bolovanjima rade privatno, ali i nelegalno”, što, smatra, može biti povod za lični obračun. Istakao je da je to učinio nakon što je vidio izjavu direktorice Ljiljane Radulović o tome da je svakodnevno u toj ustanovi 300 zaposlenih na bolovanju, zbog čega je tražila pomoć i kontrolu Ministarstva zdravlja.

Bonus video: