Otključati politikom zaključane škole

„A to se jedino može ako se sudbina izbora direktora ustanova vrati u ruke školskih odbora“, kazao je „Vijestima“ predsjednik podgoričkog gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

6246 pregleda 20 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Podgorički gradski odbor Sindikata prosvjete lobiraće kod poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore da tokom izmjena obrazovnih zakona izbor direktora vrati u ruke školskih odbora.

To je juče „Vijestima“ kazao predsjednik Gradskog odbora Slobodan Savović, nakon sastanka sa poslanicom koalicije „Crno na bijelo“ i članicom skupštinskog Odbora za prosjetu, nauku i kulturu Boženom Jelušić.

Skupština bi uskoro, između ostalog, trebalo da raspravlja i o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji propisuje drugačiju strukturu upravnih i školskih odbora, tako što se povećava broj predstavnika zaposlenih, a smanjuje broj predstavnika Ministarstva, a mijenjaju se i uslovi za izbor direktora obrazovno-vaspitnih ustanova tako što, umjesto dosadašnjih pet godina radnog iskustva u nastavi, za to mjesto mogu konkurisati ako imaju sedam godina radnog iskustva.

U gradskom odboru Sindikata smatraju da „škole treba otključati jer su do sada bile politički zaključane“.

„A to se jedino može ako se sudbina izbora direktora ustanova vrati u ruke školskih odbora“, kazao je „Vijestima“ predsjednik podgoričkog gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović.

On je kazao i da su naišli na razumijevanje poslanice i koleginice Božene Jelušić.

„Naša je inicijativa da školski odbori biraju direktora, da se poveća broj predstavnika zaposlenih, ali i da jedan član bude iz reprezentativnog sindikata. Na taj način će se čuti glas ne samo nastavnika, već i pomoćnog osoblja škole. Školski odbori bi, uz prethodno pribavljeno mišljenje nastavničkih vijeća, birali direktore, a Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta bi ih imenovalo. Poslanica Jelušić nam je kazala i da naša inicijativa donekle korespondira sa njenim amandmanima na Predlog izmjena i dopuna propisa“, kazao je Savović.

On ističe i da su poslanici Jelušić izložili i inicijativu o tome da se otpočne sa izradom strategije obrazovanja u Crnoj Gori.

„Taj dokument bi svakog činioca obrazovnog sistema – od učenika do ministra pozicionirao na pravo mjesto, tako da svi znaju svoja prava i obaveze. Naišli smo na razumijevanje i dogovorili određene korake koje će Sindikat i sam preuzeti ka boljem školstvu. Ali za to očekujemo podršku svih poslaničkih klubova i pokušaćemo da organizujemo sastanke sa poslanicima i vlasti i opozicije, kako bi im predočili naše inicijative“, kazao je Savović.

Bonus video: