Za bolje zdravlje djece kroz zdravu ishranu

Barjaktarović Labović je saopštila da je glavni cilj projekta unapređenje zdravlja djece kroz uspostavljanje sistema kontrole kvaliteta ishrane i bezbjednosti hrane, kao i podizanje svijesti o potrebi sticanja zdravih životnih navika

3433 pregleda 113 reakcija 2 komentar(a)
Barjaktarević, Foto: Privatna arhiva
Barjaktarević, Foto: Privatna arhiva

Vlada Crne Gore podržala je realizaciju prekograničnog projekta “Healthy eathing preschools children“ - HEPSC (Zdrava ishrana djece predškolskog uzrasta), čiji je cilj unapređenje zdravlja najmlađih i podizanje svijesti o potrebi sticanja zdravih životnih navika.

Projekt menadžerka, specijalista higijene i supspecijalista dijetoterapije Snežana Barjaktarović Labović, kazala je “Vijestima” da je Dom zdravlja Bar 1. oktobra prošle godine započeo impelementaciju ovog projekta, koji se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru programa INTERPEG IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora. Ukupan budžet projekta iznosi 657.923,36 eura.

“Budžet koji se odnosi na Dom zdravlja Bar, koji je i vodeći partner na ovom projektu, iznosi 213.302,96 eura, od kojih se iz budžeta projekta finansira 85 odsto, dok je iznos nacionalne kontribuicje 31.995,45 eura”, pojasnila je ona.

Barjaktarović Labović je saopštila da je glavni cilj projekta unapređenje zdravlja djece kroz uspostavljanje sistema kontrole kvaliteta ishrane i bezbjednosti hrane, kao i podizanje svijesti o potrebi sticanja zdravih životnih navika.

“Za postizanje ovog cilja planirana je nabavka laboratorijske opreme za kontrolu kvaliteta i bezbjednosti hrane, nabavka automobila za uzorkovanje, otvaranje savjetovališta za ishranu u okviru Doma zdravlja Bar, kao i veliki broj edukacija stručnog kadra kao i djece predškolskog uzrasta, roditelja i zaposlenih u predškolskim ustanovama (vaspitača i svih koji rade sa hranom)”, istakla je ona.

Barjaktarović Labović je kazala da Dom zdravlja Bar zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom kovid-19 nije bio u mogućnosti da obezbijedi potrebna sredstva, pa se obratio za pomoć, odnosno pozajmicu, Ministarstvu zdravlja.

Taj resor, tvrdi ona, odmah je odreagovao i obratio se za pomoć Ministarstvu finansija da razmotri mogućnost pozajmice.

“Nakon pozitivnog odgovora, konačnu riječ je dala Vlada koja je svojim zaključcima obavezala Fond za zdravstveno osiguranje da obezbjedi pozajmicu u iznosu od 100.000 eura za Dom zdravlja Bar, a pošto se novac koji se finansira iz EU fonda refundira, pozajmicu ćemo zatvoriti odmah nakon refunadacije... Kao menadžer projekta želim da se u ime menadžmenta Doma zdravlja Bar, čiju podršku imam od početka realizacije projekta, i u svoje lično ime zahvalim svim pomenutim institucijama koje su prepoznale značaj projekta i kroz odobrenu pozajmicu nam omogućile da blagovremeno i uspješno izvršimo sve planirane aktivnosti”, saopštila je ona.

Barjaktarović Labović je rekla da se nada da će se brzo ostvariti i prvi pozitivni rezultati ovog projekta, s obzirom na preventivne aktivnosti, osnaživanje laboratorijskih kapaciteta, osnivanje savjetovališta za ishranu i kompletan značaj projekta ne samo za Bar, već i za cijelu primorsku regiju.

Bonus video: