Podgorica: Održan protest podrške Palestini

"Ja sam spreman da pozovem moju braću iz džemata, Rome, da se zakunu bogom da li bi iko od njih bacio kamen na crkvu ili sinagogu"

17347 pregleda 62 reakcija 57 komentar(a)
Sa trga u Podgorici, Foto: K.V.
Sa trga u Podgorici, Foto: K.V.

Nekoliko desetina građana okupilo se danas na Trgu Republike u Podgorici, kako bi iskazali svoj protest i pružili podršku Palestini i palestinskom narodu.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Free Palestine", "Stand up for Palestine" i zastave ove države, a skup završili uzvicima "Alahu Ekber".

Jedan od okupljenih je održao govor uz podršku i pokliče okupljenih.

"Samo da vas pitam šta su vam djeca nedužna kriva? Koliko je za vas jeftina njihova krv u mjesecu Ramazana? Ja sam spreman da pozovem moju braću iz džemata, Rome, da se zakunu bogom da li bi iko od njih bacio kamen na crkvu ili sinagogu. Ako ijedan musliman koji drži do sebe i živi po sunetu, uradi to, ja ga se odričem bio mi brat, otac ili bilo ko", kazao je.

Službenici Uprave policije su prekinuli ovaj skup, na šta su okupljeni poručili da će se razići da ne bi pravili problem ljudima koji su došli da pruže podršku, a "policajci, inspektori i ovi ostali špijuni, da vam mahnemo, ne bojimo se nikoga sem Njega".

Ovim okupljanjem prekršene su mjere za suzbijanje koronavirusa, propisane od strane Ministarstva zdravlja.

Sukobi između izraelske vojske i Hamasa eskalirali su danas i prerasli u najveći konflikt od rata 2014. u pojasu Gaze.

U pojasu Gaze je od ponedjeljka uveče, kada je počelo raketiranje, u izraelskim udarima iz vazduha ubijeno najmanje 43 ljudi, a u Izraelu šestoro.

Izraelski mediji navode da su to najintenzivniji sukobi u vazduhu tokom više godina.

Izrael je izveo stotine udara na Gazu, a palestinski ekstremisti ispalii više od hiljadu raketa na južnu i centralnu izraelsku teritoriju.

Nasilje je izazvalo međunarodnu zabrinutost da bi se mogla izgubiti kontrola nad situacijom.

Izraelska vojska je pojačala prisustvo na granici sa Gazom, a lokalnim stanovnicima je rečeno da do daljeg ostanu kod kuće i kraj skloništa od bombi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je među poginulima u izraelskim udarima 13 maloljetnika, a da je 269 ljudi ranjeno.