VIŠI SUD POTVRDIO PRESUDU OSNOVNOG I PONIŠTIO ODLUKU SKUPŠTINE

Ćalović Marković politički smijenjena iz Savjeta ASK

Sudske presude potvrđuju da sam iz Savjeta ASK razriješena isključivo po političkom osnovu i da ni u jednom trenutku nisam prekršila zakon, kazala je “Vijestima” izvršna direktorica MANS-a

51166 pregleda 358 reakcija 61 komentar(a)
Bivši režim ASK pretvorio u svoju ispostavu: Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Bivši režim ASK pretvorio u svoju ispostavu: Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore nezakonito je razriješila izvršnu direktoricu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanju Ćalović Marković sa funkcije člana Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

To je, nakon podgoričkog Osnovnog, potvrdio i Viši sud, koji je poništio tu odluku Skupštine.

„Sudske presude potvrđuju da sam iz Savjeta ASK razriješena isključivo po političkom osnovu i da ni u jednom trenutku nisam prekršila zakon. Poslanici tadašnje vlasti su me razriješili samo zato što sam insistirala da ASK radi svoj posao i javnosti, na konkretnim primjerima, ukazivala da je ta institucija pod političkom kontrolom“, kazala je Ćalović Marković „Vijestima“.

Skupština je izvršnu direktoricu MANS-a razriješila početkom jula 2018, ne čekajući odluku Upravnog suda, pred kojim je Ćalović Marković započela spor.

Za razrješenje Ćalović Marković glasalo je 39 poslanika tadašnje koalicije na vlasti, protiv je bilo četiri, a tri su bila uzdržana.

Predlog za razrješenje Ćalović prethodno je parlamentu dostavio Odbor za antikorupciju, nakon što je ASK 29. maja donijela odluku kojom je utvrđeno da je navodno prekršila Zakon o sprečavanju korupcije, jer je kao izvršna direktorica MANS u decembru 2015. zaključila ugovor o projektu, po osnovu kog je ta NVO prihodovala 149.000 eura.

Projektom je, tvrdili su tada iz ASK na čelu sa bivšim direktorom Sretenom Radonjićem, bilo predviđeno da MANS podnosi prijave Agenciji u vezi sa parlamentarnim izborima 2016.

„...Tužilja je imala legitimno očekivanje koje počiva na principima pravne sigurnosti i dobre vjere u sudsku zaštitu jer je u predmetima sa istim činjeničnim i pravnim osnovom već odlučivano...Odluka ASK kojom je utvrđena povreda zakona od strane tužilje nije postala pravosnažna čime nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanja postupka razrješenja, a time ni za donošenje odluke o razrješenju, posebno što je odluka Agencije kasnije poništena u upravnom sporu, a nadležni odbor Skupštine bio obaviješten da je upravni spor pokrenut...“, stoji u presudi Višeg suda.

Ističe se i da je Osnovni sud pravilno odlučio „kada je pružio zaštitu tužilji i odlučivao o njenom zahtjevu za ispitivanje zakonitosti predmetne odluke zakonodavne vlasti“.

„Ovo jer je sudska grana vlasti bila dužna da, u konkretnom slučaju, omogući djelotvorno ostvarivanje tužiljinih ustavnih prava, budući da je u vrijeme donošenja osporavanih odluka Skupštine već postojala odluka Ustavnog suda kojom se izjasnio da je ustavna žalba protiv odluke Skupštine o razrješenju članstva u Savjetu RTCG preuranjena... Ovom odlukom je Ustavni sud suštinski neposredno ukazao da nijesu bila iscrpljena sva pravna sredstva koja se mogu izjaviti protiv odluke Skupštine...“, ističe se u presudi Višeg suda.

Ćalović Marković ističe da je ova odluka suda izuzetno značajna, jer predstavlja važan mehanizam zaštite od političke samovolje Skupštine.

„Međutim, dugo trajanje ovog postupka, koji je dodatno zakomplikovan donošenjem partijskog stava Vrhovnog suda da sudovi ne mogu ocjenjivati odluke Skupštine o izboru i smjenama funkcionera, u praksi je obesmislilo poništavanje skupštinske odluke. Naime, bivši režim me je prvo nezakonito smijenio, pa je u toku suđenja imenovao druge članove Savjeta ASK, koji su pod njihovom kontrolom, i do kraja urušio tu instituciju, pretvorivši je u svoju partijsku ispostavu“, zaključila je Ćalović Marković.

Preporučujemo za Vas