Vakcinisano 369 osuđenika

Omogućena imunizacija svim osobama lišenim slobode u UIKS-u

14631 pregleda 38 reakcija 1 komentar(a)
Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović
Detalj iz spuškog zatvora, Foto: Boris Pejović

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) svim osobama koje su lišene slobode omogućena je imunizacija, a do prošle sedmice prijavilo se i vakcinisalo 369 lica sa obje doze vakcine.

To su “Vijestima” odgovorili iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

“U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, svim licima lišenim slobode omogućena je imunizacija, međutim do sada se prijavilo i vakcinisalo 369 lica lišenih slobode sa obije doze vakcine”, navodi se u odgovorima iz ustanove kojom rukovodi Milan Tomić.

Iz UIKS-a su saopštili da su privremeno obustavili korištenje pogodnosti koje se odnose na slobodne vikende, odmore...

Na pitanje - koliko osuđenika ima pravo na korišćenje tih pogodnosti, da li su im sada omogućene i da li po povratku sa vikenda morati donijeti negativan PCR test ili eventualno biti izolovani, odgovorili su:

“Zatvorenici koji su u statusu C klasifikacione grupe (poluotvorenog odjeljenja), koji ispunjavaju zakonom i pravilnikom propisane kriterijuma imaju mogućnost korišćenja pogodnosti van Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, međutim, iz razloga sprečavanja infekcije koronavirusom i očuvanja zdravlja lica lišenih slobode, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je privremeno obustavila korišćenje pogodnosti zatvorenicima van zatvora”.

Oni su takođe saopštili da su, shodno mjerama za suzbijanje pandemije virusa kovid-19, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zabranjene posjete pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

Izuzetak čine posjete advokatima i sudskim vještacima po odluci suda i članovima uže porodice uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje.

“Dozvoljene su posjete bračnog druga i djece pritvorenim licima i licima koja izdržavaju kaznu zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u posebnim prostorijama uz posjedovanje negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata”.

Objasnili su da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija donijela interni plan realizacije posjeta, koje se realizuju u manjem broju posjeta u toku mjeseca i njihovom kraćem trajanju, a sve u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije unutar UIKS-a.

ZAŠTITNA OPREMA

IZ UIKS-a su ranije saopštili da raspolažu sa dovoljnom količinom zaštitne opreme, kao i sredstava za dezinfekciju.

“U prethodnom periodu zabranjene su posjete licima lišenim slobode, izuzev posjeta advokata i sudskih vještaka po odobrenju suda. Pogodnosti koje se odnose na izlaske iz UIKS-a (korišćenja vikenda u krugu uže porodice, korišćenja cijelog ili dijela godišnjeg odmora i dr.) zatvorenicima se u narednom periodu neće odobravati do popravljanja epidemiološke situacije u našoj državi, a sva novoprimljena lica u UIKS-a smještaju se odvojeno od drugih lica lišenih slobode”, kazali su još sredinom 2020. godine.

Osuđenici se žale da ne mogu koristiti pogodnosti uprkos vakcinaciji (ilustracija)
Osuđenici se žale da ne mogu koristiti pogodnosti uprkos vakcinaciji (ilustracija)foto: Savo Prelević

Oni su još tada tražili od tužilaštva i sudova da smanje broj zahtjeva za sprovođenje pritvorenih i osuđenih lica, kako bi smanjili rizik od infekcije koronavirusom.

To su učinili nakon što je u toj ustanovi kovid-19 registrovan kod dva službenika.

Osuđenici ne mogu vani ni vakcinisani

Više osuđenika iz klasifikacione grupe koja po pravilniku ima pravo na korišćenje pogodnosti, tvrdi da je vakcinacija bila jedan od uslova da im omoguće izlazak na vikende, ali da ih uprkos imunizaciji ne mogu koristiti.

“Rečeno nam je da ćemo moći da koristimo pogodnosti ako se vakcinišemo, ali nam i dalje to nije omogućeno. Mi smo predložili da nam omoguće to i ponudili da po povratku obavezno imamo PCR test ili da nam odrede izolaciju, ali uzalud. Prebacuju nas od jednih do drugih i niko ne rješava problem”, kazao je jedan od osuđenika Vijestima.

On navodi da gotovo svi koji su u toj grupi imaju radni angažman i da se svakodnevno srijeću za zaposlesnima u UIKS-u, koji van zatvora dolaze u kontakt sa drugim ljudima.

“Epidemija prolazi i stanje u državi se normalizuje, ukinuta je većina mjera, ali ne i ono što nas tišti duže od godinu, iako nigdje u okruženju nema sličnih mjera”, kazao je osuđenik.

Bonus video: