Nus pojave očekivane: Svega 287 neželjenih reakcija na vakcine

Najviše prijavljivani događaji nakon ruske vakcine, što je očekivano jer su je uglavnom primali zdravstveni radnici

11754 pregleda 7 komentar(a)
Na svakih 5.000 doza prijavljeno 12 neželjenih reakcija (Vakcinacija u Muzičkom centru), Foto: Luka Zekovic
Na svakih 5.000 doza prijavljeno 12 neželjenih reakcija (Vakcinacija u Muzičkom centru), Foto: Luka Zekovic

Od početka vakcinacije u Crnoj Gori, tačnije od 20. februara pa do ponedjeljka, prijavljeno je 287 prijava sumnji na neželjene reakcije, najčešće bol na mjestu primjene, groznica, povišena tjelesna temperatura, malaksalost, glavobolja i bolovima u mišićima i zglobovima.

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) saopšteno je da se većina prijava - 218, odnosila na vakcinu Sputnjik V, prvenstveno zbog toga što je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, a zdravstvene ustanove pažljivo evidentirale neželjene događaje.

“Od ukupnog broja dostavljenih prijava 36 se odnosilon na vakcinu proizvođača AstraZeneka, a 33 prijave na vakcinu proizvođača Sinofarm”, pojasnili su iz ove ustanove.

Iz CInMED-a su kazali da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji očekivani, kao i da su kod nekih pacijenata bili intenzivniji.

“U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su alergijske reakcije, mučnina, bol u leđima, pospanost. Osim toga, kod nekoliko pacijenata, sa hroničnim bolestima u anamnezi i mnoštvom ljekova u istovremenoj primjeni je prijavljeno pogoršanje prethodno postojećih vaskularnih poremećaja, za koje je utvrđena vremenska, ali ne i uzročno posljedična povezanost sa primjenom vakcine protiv kovid-19”, saopšteno je.

Iz CInMED-a su pojasnili da ta ustanova sa Institutom za javno zdravlje (IJZ) prati bezbjednost primjene vakcina protiv koronavirusa i da se sve prijavljene sumnje na neželjene reakcije nakon imunizacije procjenjuju i čuvaju u nacionalnoj bazi podataka.

“Osim toga, sve prijave se, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, prosljeđuju u globalnu bazu podataka o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova, koju vodi Uppsala Monitoring Centre (UMC) sa sjedištem u Uppsali, Švedska”, objasnili su iz ove ustanove.

Iz CInMED-a su zaključili da je na svakih 5.000 doza prijavljeno 12 sumnji na neželjene događaje, što govori u prilog dobrog bezbjednosnog profila vakcina protiv kovida-19. Do 10. maja, kada je evidentirano 287 prijava, širom Crne Gore dato je 120.795 doza.

“CInMED će nastaviti da prati bezbjednost primjene vakcina u Crnoj Gori, a sve informacije i preporuke važne za njihovu bezbjednu primjenu će biti bez odlaganja dostavljene zdravstvenim radnicima i pacijentima. Sumnju na neželjeni događaj nakon primjene vakcine zdravstveni radnici i pacijenti mogu dostaviti CInMED i/ili IJZ popunjavanjem odgovarajućeg obrasca, ili aplikacije za online prijavu koji su dostupni na portalu CInMED...”, saopštili su.

Tri osobe preminule su juče od posljedica infekcije kovid-19, hospitalizovana su 173 pacijenta, dok je registrovano 97 pozitivnih slučajeva.

Od danas će PCR testiranje biti besplatno za sve turiste kojima je taj test nužan za povratak u matične zemlje. Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili da je ministarka Jelena Borovinić Bojović ranije kazala da je o trošku države obezbijeđeno bolničko liječenje svih turista koji se za vrijeme boravka u Crnoj Gori eventualno razbole i zahtijevaju hospitalizaciju.

Bonus video: