Oficir na čelu Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane

Na predlog Olivere Injac za direktora OBD Ministarstva odbrane predložen Todor Goranović, koji je imenovan i za vršioca dužnosti dok se čeka mišljenje poslanika

13496 pregleda 36 reakcija 10 komentar(a)
Injac, Foto: Luka Zekovic
Injac, Foto: Luka Zekovic

Vlada Crne Gore imenovala je juče potpukovnika Todora Goranovića za vršioca dužnosti generalnog direktora Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane, saznaju “Vijesti”.

On je takođe odlukom Vlade predložen za novog šefa Direktorata, ali po proceduri će biti imenovan tek nakon što nadležni skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost bude dao mišljenje.

Goranovića je predložila ministarka odbrane Olivera Injac, što je propisano Zakonom o vojno bezbjednosnim poslovima.

On je do sada bio u Misiji NATO, a formalno je te dužnosti oslobođen odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost koju je potpisao predsjednik države Milo Đukanović - koji je na čelu Savjeta.

U biografiji potpukovnika Goranovića piše da je Vojnu akademiju završio 2009. godine, a postdiplomske studije iz oblasti obavještajnih poslova i nacionalne bezbjednosti 2020. u Velikoj Britaniji.

Na vojno obavještajnim poslovima je, kako je rekao izvor Vijesti, angažovan od 2013. godine, a od 2018. godine je predstavnik Crne Gore u NATO centru za fuziju obavještajnih podataka u Britaniji.

Obavještajni direktorat MO je od 12. marta bez rukovodioca, nakon što je Vlada razriješila Aleksandra Šaranovića, tadašnjeg vršioca dužnosti - koga je kabinet Zdravka Krivokapića i imenovao nakon što se povukao Miljan Perović.

Šaranović je, prema informacijama “Vijesti” nevoljno podnio ostavku nakon nesuglasica sa ministarkom, koja nije bila zadovoljna njegovim radom.

Ispraćen je nekoliko dana nakon što je predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić prijavio da su ga obavještajci Direktorata, kojim je rukovodio Šaranović, pratili tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću.

Skupštini juče nije dostavljen predlog da Todor Goranović bude novi direktor Obavještajno bezbjednosnog direktorata.

Mišljenje koje Odbor treba da da nije obavezujuće, ali tokom mandata prethodne vlasti nije bilo sporenja oko podrške parlamenta, s obzirom na to da je vladajuća koalicija lako nalazila zajednički jezik oko kadrova.

Na čelu ovog Obavještajnog direktorata MO najprije je bio Ivan Mašulović, a potom Miljan Perović. Obojica su prethodno imali policijsko iskustvo, a ovo je prvi put da je vojno lice predloženo za to mjesto.

U Zakonu o vojno obavještajnim poslovima piše da za direktora može biti imenovano lice koje, pored opštih uslova za državne službenike, mora da ima i najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima sa VII1 nivoom kvalifikacije obrazovanja, od čega najmanje pet godina na rukovodećim radnim mjestima u oblasti bezbjednosti. Direktor za rad odgovara ministru odbrane, i on, kako se navodi, ne može biti član partije ili djelovati politički.

Bonus video: