Vezišnica i Ćehotina biće uskoro čiste

Izmještanjem Paleškog potoka, čije cijevi idu ispod deponije Maljevac, riješiće se problem zagađenja

2127 pregleda 125 reakcija 0 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan

Zagađenje rijeke Vezišnice lijeve pritoke Ćehotine uskoro će biti riješen, nakon što Elektroprivreda Crne Gore okonča radove na izmještanju Paleškog potoka.

Taj potok je trenutno betonskim cijevima sproveden ispod deponije Maljevac na kojoj se skoro četrdeset godina odlaže pepeo i šljaka, koji nastaju kao nus produkt rada Termoelektrane Pljevlja. Pod težinom deponije cijevi su vremenom popustile, pa se u Paleški potok slivaju ocjedne vode iz šljake uništavajući floru i faunu u njemu i rijeci Vezišnici u koju se uliva.

U Elektroprivredi Crne Gore, koja ovaj posao radi u sklopu sanacije deponije Maljevac, kazali su da će se Paleški potok prije deponije biti skrenut i da će se čista voda ubuduće ulivati u Borovičko jezero.

Borovičko jezero nastalo je punjenjem vodom iz dva potoka napuštenog kopa “Šumani“ Rudnika uglja. Udaljeno je oko pet kilometara od Pljevalja, i nalazi se na oko 500 metara od saobraćajnice Pljevlja - Žabljak. Voda jezera otiče u Vezišnicu koja protiče u neposrednoj blizini.

U najvećoj crnogorskoj kompaniji očekuju da će radovi na izmještanju toka Paleškog potoka biti okončani tokom juna.

Vrijednost radova na izmještanju Paleškog potoka, izradi propusta i pojilišta, izradi pumpne stanice i zatvaranju postojećeg kolektora iznositi oko 520.000 eura.

Završena je i eksproprijacija zemljišta za potrebe radova na izmještanju Paleškog potoka, i radovi su u završnoj fazi.

Vaso Knežević, predsjednik Sportsko-ribolovnog kluba “Lipljen” koji gazduje pljevaljskim vodama, kaže da će se nakon izmještanja Paleškog potoka riješiti jedan od većih ekoloških problema u Pljevljima.

Ističe da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta gdje se u nju uliva Paleški potok, pa do njenog ušća u rijeku Ćehotinu.

Knežević navodi da će na taj način biti zaštićena i Ćehotina koja je ugrožena usljed dolaska otpadnih voda Paleškim potokom sa deponije Maljevac.

“Rijeka Ćehotina je trpjela veliko zagađenje. Sada te otpadne vode sa Maljevca neće dolaziti u Ćehotinu. Intenzitet radova je dobar. Posao je značajan i zbog činjenice da će i Borovičko jezero dobiti još jednu pritoku čiste vode. Paleški potok je od svog izvora do deponije Maljevac u potpunosti čist vodotok. Njagova jačina je otprilike kao što je odliv vode iz Borovičkog jezera. Znači, Borovičko jezero dobija prilično jak dotok čiste vode, što će uticati da se poboljša i riblji fond u jezeru, koje postaje sve više atraktivno za ribolov i ribolovni turizam”, kazao je Knežević.

Bonus video: