Đenović: Umanjene šanse da Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Vjerski analitičar Đenović je agenciji Beta kazao da će poslije najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i crnogorske države, kojim će biti potvrđen istorijski kontinuitet i pravni legitimitet SPC u Crnoj Gori, biti nevažno koji će arhijerej voditi Crnogorsko-primorsku eparhiju

39371 pregleda 777 reakcija 141 komentar(a)
Joanikije, Foto: Savo Prelević
Joanikije, Foto: Savo Prelević

Vjerski analitičar Draško Đenović izjavio je danas da nakon izbora Porfirija za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), episkop budimljanski Joanikije ima znatno umanjene šanse da bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Na predstojećem Svetom arhijerejskom saboru SPC, koji će 23. maja početi u Pećkoj patrijaršiji, episkopi će, između ostalog, birati arhijereje valjevske eparhije i mitropolija zagrebačko-ljubljanske i crnogorsko-primorske.

Nakon smrti mitropolita Amfilohija, za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske je postavljen Joanikije.

Valjevska eparhija je ostala bez arhijereja nakon smrti episkopa Milutina, dok je mjesto mitropolita zagrebačko-ljubljanskog upražnjeno od kada je Porfirije izabran za patrijarha.

Vjerski analitičar Đenović je agenciji Beta kazao da će poslije najavljenog potpisivanja Temeljnog ugovora između SPC i crnogorske države, kojim će biti potvrđen istorijski kontinuitet i pravni legitimitet SPC u Crnoj Gori, biti nevažno koji će arhijerej voditi Crnogorsko-primorsku eparhiju.

"Novi mitropolit će svakako imati crnogorske korijene, a da li će to biti Joanikije Mićović, episkop dioklijski Metodije Ostojić ili buenosajreski Kiril Bojović, sasvim je neizvjesno i ne baš značajno. Pitanje je da li će i u kojoj mjeri Mitropolija crnogorsko-primorska s novim mitropolitom težiti većoj nezavisnosti od SPC", ocijenio je Đenović.

Na pitanje Bete kakve će biti reakcije u Crnoj Gori ukoliko Joanikije ne bude izabran za mitroplita, Đenović je kazao da Joanikije nije bio na "liniji" vlasti u Beogradu, kao i da nije podržao nijednog od trojice "državnih kandidata" prilikom nedavnog izbora poglavara SPC.

"Postoji ne mala mogućnost da Joanikije ne bude izabran za mitropolita. Da podsjetim, 1990. godine svi su očekivali da će za patrijarha SPC biti izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan, međutim izabran je episkop Pavle iz Prizrena. Bitno je da novi mitropolit crnogorski bude mudar i prihvatljiv u narodu", rekao je Đenović.

Prema Ustavu SPC, episkopa bira Sabor SPC, na predlog patrijarha ili nekog od episkopa, a potrebna je dvotrećinska većina kako bi predlog bio usvojen.

Đenović je naveo da će na predstojećem Arhijerejskom Saboru SPC najvjerovatnije biti donijeta i odluka da se Beogradsko-karlovačka arhiepiskopija podijeli na tri eparhije.

"O podjeli Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije se govori već deset godina, međutim, sada su, nakon izbora Porfirija za patrijarha, sazreli svi uslovi da se to sprovede u djelo. Postoje opcije da se arhiepiskopija podijeli na tri eparhije i da patrijarh ostane na čelu jedne od tih eparhija, mada govori se i o tome da patrijarh bude samo patrijarh, bez svoje eparhije, ili da bude nadglednik sve te tri nove eparhije. Beogradsko-karlovačka arhiepiskopija je prevelika i veoma je teško njom upravljati", rekao je Đenović.

On predviđa da će na Saboru u nekim eparhijama biti promijenjeni episkopi.

"Sasvim je izvjesno da će vladika Kiril biti povučen iz Argentine zbog postavljenja za jednog od arhijereja u Crnoj Gori, a za očekivati je i da neko od vladika zbog starosti, raznih grijehova ili na pravdi Boga bude penzionisan, kao što je to svojevremeo urađeno s vladikama mileševskim, niškim i kanadskim, Filaretom, Jovanom i Georgijem", istakao je vjerski analitičar.

Đenović kaže da će patrijarh Porfirije sve neophodne reforme u SPC sprovesti na jedan diplomatski način i da će uspjeti da smiri duhove među arhijerijima koji su na izbornom saboru bili prilično podijeljeni.

"Iako je Porfirije dugo bio u eparhiji gdje su pravoslavni vjernici u manjini, on je znatno manje radikalan od vladika iz eprahija gdje su Srbi, odnosno pravoslavni vjernici u većini", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima na čelu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije bi trebalo da bude izabran arhijerej koji posjeduje mudrost i iskustvo da može da predvodi narod u nevolji.

"U katoličkoj zemlji kao što je Hrvatska, gdje Srbi nisu omiljeni i gdje im je potrebna zaštita, mitropolit mora da bude pomirljiv, neko ko neće da doliva ulje na vatru", kazao je Đenović.

Naglasio je da je dobro što će Sabor SPC biti održan u Pećkoj patrijaršiji. "U Pećkom manastiru je stolovalo 38 srpskih patrjaraha i u njemu se nalazi tron na kome su ustoličeni svi patrijarsi. Iako postoji problem bezbjednosti, svaki Sabor SPC bi trebalo da se održava u Pećkoj patrijaršiji", rekao je analitičar.

Bonus video: