opština traži izjašnjenje

Pljušte optužbe zbog uvredljivog saopštenja

Opština Tivat traži od Savjeta JU Radio Tivat, čiji je osnivač, da se izjasni o postupku direktora Dragana Popadića, koji smatra da mu ugrožavaju novinarsku slobodu

9899 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada u kojoj je sjedište Radio Tivta, Foto: Siniša Luković
Zgrada u kojoj je sjedište Radio Tivta, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat ni nakon nedjelju dana od kada je tražila izjašnjenje Savjeta Radio Tivta u vezi postupanja direktora tog lokalnog javnog servisa Dragana Popadića nije dobila izjašnjenje tog tijela. Opština je izjašnjenje tražila zbog objavljivanja nepotpisanog saopštenja dijela zaposlenih u lokalnoj upravi koje je aktuelna gradska uprava poslala kućama nakon donošenja nove sistematizacije, a koje je puno uvreda na račun potpredsjednika Opštine Gorana Božovića i njegove porodice.

“Vijestima“ je među članovima Savjeta potvrđeno da predsjednik tog tijela, penzionisani dugogodišnji novinar i urednik Radio Tivta Mašo Čekić, do sada nije zakazivao sjednicu sa temom o kojoj izjašnjenje traži rukovodsto Opštine kao vlasnika i osnivača tog elektronskog medija. Opština se, zbog postupka direktora Radio Tivta, obratila i Agenciji za elektronske medije od koje su dobili odgovor da AEM nakon najnovijih izmjena Zakona o medijima, nema nadležnost da postupa u ovakvim slučajevima i preporuku da se, ukoliko smatraju da je Radio prekršio zakon, obrate sudu.

Radio Tivat je prije dvadesetak dana, u svom programu i na portalu objavio nepotpisano saopštenje - odgovor Božoviću, kako je navedeno “dijela neraspoređenih službenika Opštine“. Autori tog saopštenja punog najprizemnijih uvreda na ličnom nivou upućenih Božoviću i mizoginih stavova upućenih njegovoj supruzi Valentini koja je odbornica u lokalnom parlamentu, iskoristili su Božovićevu javnu polemiku sa predsjednicom OO DPS Tivta Jovankom Laličić o osnovanosti proglašenja skoro 40 odsto zaposlenih u Opštini za tehnološki višak i postupanja Komisije za žalbe Crne Gore. Komisija je uvažila žalbe radnika koji su proglašeni viškom i naložila Opštini da ponovo razmatra njihove slučajeve, što je tivatski DPS iskoristio da iskritikuje Božovića jer je kao potpredsjednik Opštine, predvodio postupak racionalizacije gradske uprave. Božović je poručio da stav Komisije neće izmijeniti konačnu odluku aktuelnog opštinskog rukovodstva jer su oni tehnološki višak i zbog slabih rezultata koje su ranije imali na poslu, ne zaslužuju da se vrate u lokalnu upravu.

“Molimo vas da se upoznate sa sadržajem objavljenog saopštenja i da nam date mišljenje da li je objavljivanje saopštenja ‘Ko o čemu, Božović o poštenju’ u skladu sa Zakonom o medijima, imajući u vidu činjenicu da ga navodno, potpisuje dio neraspoređenih službenika Opštine, bez navođenja imena i prezimena potpisnika“, piše u dopisu Savjetu koji je uputila sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, izražavajući sumnju da je ovakvim postupanjem Popadića, Radio prekršio članove 39 i 52 Zakona o medijima.

Postupanje direktora Radio Tivta naročito oštro je osudila Tivatska Akcija kao dio aktuelne gradske uprave, a Popadića su indirektno javno kritikovali i Bokeški forum i drugi konstituenti tivatske vlasti, dok je u odbranu direktora lokalnog javnog servisa jedina zvanično stala opoziciona HGI. Nakon objavljivanja uvredljivog anionimnog saopštenja za što ga je javno kritikovao i sam Božović prozivajući ga da je postupio neprofesionalno, Popadić je nastavio javnu polemiku sa rukovodstvom Opštine, poručujući Božoviću da je “ušao u politički ring i držite se, a nemojte se žaliti na sudiju“. Popadić je i predsjedniku Opštine Željku Komnenoviću koji je i bivši dugogodišnji novinar Radio Tivta poručio da “pritisak na mene ne djeluje”, jer mu je gradonačelnik prethodno saopštio da “javni servis ne treba da bude sudija u političkom ringu, već objektivno sredstvo javnog informisanja svih građana, bez obzira na političku pripadnost”.

Komnenović je Popadiću kazao da on kao građanin i novinar, može slobodno birati političku stranu koja mu se više dopada, ali da na to nema pravo kao odgovorno lice u javnom servisu, “posebno ne kao neko ko je tri decenije na toj poziciji”.

“Ja ne idem uz vlast, nego uz građane. I to je vama krivo. Molim vas, nemojte pominjati vaš rad u Radio Tivtu. Vi ste tada bili druga osoba kojoj je novinarstvo bilo važno. I ne znam zašto vi sve neraspoređene radnike Opštine svrstavate u DPS. Radio Tivat je radnicima dao mogućnost da kažu svoj stav. Vi to ne biste dozvolili. I u tome je naša razlika”, odgovorio je Popadić gradonačelniku, dodajući da je “Radio Tivat bio nezavistan i slobodan i u prethodnoj vlast, i biće i u ovoj”. On je kazao da aktuelna tivatska vlast i neki njeni činioci pokušavaju da ugroze nezavisnost lokalnog Javnog servisa i da na neprimjeren način vrše pritisak na njega. Komnenović je to negirao, ističuči da aktuelno rukovodstvo Opštine “nikada neće zvati Popadića u Opštinu na brifinge i ispitivanja zbog novinarskih tekstova i osvrta, za razliku od onih na čijoj je on sada strani i koji su toj praksi pribjegavali kad im se ukaže potreba”.

Božović: Tužiću i Radio i Popadića

Potpredsjednik Opštine Goran Božović kazao je “Vijestima” da će zaštitu svojih prava potražiti na sudu.

“Smatram da u svemu što se izdešavalo proteklih dana na javnoj sceni, na relaciji između mene, Gorana Božovića kao građanina, i direktora Radio Tivta, koji mi je i sam kazao da je on čak redigovao sporno nepotpisano saopštenje izbacujući iz njega još uvredljivije originalne kvalfikacije prije nego što ga je objavio preko lokalnog javnog servisa, imam dovoljno osnova da tužim i Radio Tivat i personalno Dragana Popadića. To ću i uraditi”, kazao je on.

ULES: Osuđujemo targetiranje jednog medija i direktora

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES) takođe se uključila u polemiku između direktora Radio Tivta i rukovodstva Opštine, saopštavajući da “najoštrije osuđuju targetiranje Dragana Popadića, direktora Radio Tivta i predsjednika Upravnog odbora ULES, od strane lokalne vladajuće većine u Tivtu”.

Popadić koji se kao direktor i glavni i odgovorni urednik na čelu Radio Tivta nalazi neprekidno od 1995, od oktobra prošle godine je i predsjednik Upravnog odbora ULES-a. Popadićev aktuelni mandat direktora lokalnog javnog servisa u Tivtu ističe u julu, a lokalna vlast koalicije građanskih lista NP-BF-GB u tom gradu već mu je navodno nagovijestila da je vrijeme da nakon 26 godina, na tu funkciju dođe neko drugi i mlađi.