Promocija države ili nepotizam: Kćerka bivšeg ministra Nuhodžića primala 500 eura mjesečno za turističku promociju CG

Ona je bila jedini takav saradnik Hotelske grupe Budvanska rivijera Iz državnog preduzeća nisu odgovorili ko je sa njom potpisao ugovor i kako je konkretno doprinijela povećanju broja turista

76878 pregleda 840 reakcija 156 komentar(a)
Ne zna se koliko je Čeha ljetovalo u hotelima Budvanske rivijere: Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ne zna se koliko je Čeha ljetovalo u hotelima Budvanske rivijere: Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Belma Gušmirović, kćerka doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, primala je mjesečno 500 eura od Budvanske rivijere kako bi radila na dolasku što većeg broja turista iz Češke, gdje je inače i živjela.

Iz Hotelske grupe, međutim, nisu odgovorili ko je potpisao ugovor sa njom i zbog čega je ona jedina koja je imala takav angažman sa preduzećem u većinski državnom vlasništvu.

Objasnili su da je Gušmirovićeva u jednom periodu bila angažovana od strane Hotelske grupe Budvanska rivijera, da “kroz svoje iskustvo u radu u turističkim predstavništvima pomogne daljem aktiviranju češkog tržišta”.

“Procjena je da je to tržište, uz poljsko, jedno od najbrže rastućih i da su njeni kontakti i angažman sa lokalnim turoperatorima i medijima bili od koristi za kompaniju HG ‘Budvanska rivijera’. Poremećajem na svim tržištima, zatvaranjem granica EU, usljed pandemije, prestala je potreba za njenim angažovanjem juna 2020. godine. Angažovana je bila po ugovoru o radu na određeno vrijeme sa mjesečnom zaradom od 500 eura i nikakvih drugih prinadležnosti osim zarade nije imala”, kazali su iz PR službe te HG.

Na dodatna pitanja o potpisivanju ugovora nisu odgovorili, ali su pojasnili kako su saznali da Gušmirović može da im pomogne - ona im se obratila i ponudila svoje usluge u Češkoj:

“S obzirom da je tamo povremeno živjela već izvjesno vrijeme i kao neko ko se bavio turizmom, ostvario kontakte sa turističkim agencijama i predstavnicima medija specijalizovanih za turizam. Kako je iza sebe imala višegodišnji staž zaposlene u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore na poziciji u zvaničnom turističkom predstavništvu Crne Gore u inostranstvu, njene kvalifikacije su je preporučile da bude angažovana kao saradnik. U periodu rada u NTO CG sarađivala je sa turističkom privredom, pa po prirodi posla i sa Hotelskom grupom ‘Budvanska rivijera’”, navode iz te hotelske grupe.

Odgovarajući na pitanja Vijesti, saopštili su da Gušmirović za vrijeme angažmana nije imala pravo potpisa komercijalnih ugovora sa partnerima, već je isključivo radila promociju kompanije i njenih usluga.

“Stoga ne postoje egzaktni podaci o njenom doprinosu, osim generalni podaci o rastu tog tržišta u pred kovid periodu gdje je u 2019. sa češkog tržišta ostvareno 40 odsto više finansijskih prihoda u odnosu na 2018. godinu”, objašnjavaju iz Budvanske rivijere.

Oni su odgovorili i da je, u nedostatku zvaničnih turističkih predstavništava u inostranstvu, što je praksa svih vodećih turističkih zemalja, poslovna politika preduzeća predvidjela uspostavljanje mreže sopstvenih predstavnika kompanije.

Ipak, angažovali su samo Gušmirovićevu.

“Usljed pandemije uspjelo se u realizaciji samo ovog jednog, odnosno nije došlo do angažovanja saradnika u drugim državama”.

Pitanja bez odgovora

Vijesti su pitale Budvansku rivijeru kada je i ko potpisao ugovor sa Gušmirović, odnosno ko je i kada procijenio da ona može “kroz svoje iskustvo u radu u turističkim predstavništvima” pomoći daljem aktiviranju češkog tržišta, ali i da li je prije njenog angažovanja javno oglašena potreba za saradnikom koji bi pokrivao to tržište, te ako jeste kada, gdje je objavljen oglas i da li se neko osim gospođe Gušmirović javio na taj poziv.

Poslata su im i pitanja šta je kvalifikovalo gospođu Gušmirović za saradnika, na koji način je HG Budvanska rivijera bila upoznata sa njenim kontaktima i angažmanom sa lokalnim turoperatorima i medijima i koliko su “njeni kontakti i angažman sa lokalnim turoperatorima i medijima bili od koristi za kompaniju...

Bez odgovora ostalo je i pitanje sa kojim je sve turoperatorima Gušmirović potpisala ugovore za potrebe HG Budvanska rivijera i koliko je noćenja ostvareno u hotelima te HG na osnovu tih ugovora ili sklopljenih poslova.

Bonus video: