“Pravi Novi” imao najviše donacija

Tri od šest učesnika izbora nisu imali finansijsku podršku pristalica

8693 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

“Pravi Novi” dobio je na ime donacija za izbornu kampanju 5.250 eura, mnogo više nego sve ostale učesnice izbora u Herceg Novom zajedno.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, fizičko lice može da uplati učesnicima izbora najviše 5.000 eura, a pravno lice 20.000 eura.

Preliminarni rezultati Opštinske izborne komisije pokazali su da je “Pravi Novi” na izborima u nedjelju dobio jedno od mogućih 35 odborničkih mjesta u Skupštini opštine Herceg Novi.

Lista koju čine Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi” prijavila je Agenciji za sprečavanje korupcije da je dobila tri donacije, od kojih je 1.000 uplatio Rade Knežević, 1.800 Goran Kosić a 2.450 Goran Čabarkapa.

Koalicija “Crno na bijelo”, predvođena Građanskim pokretom URA, dobila je dva odbornička mandata a od donacija je prikupila 2.150 eura za izbornu kampanju u Novom.

Od toga je, prema dokumentu, 500 uplatio poslanik URA u Skupštini Crne Gore Miloš Konatar a po 300 eura poslanice Božena Jelušić i Suada Zoronjić, 250 Zoran Mikić a 200 Dejan Mijović.

Po 100 eura donirali su Aida Batilović, Blažo Rađenović, Ljiljana Jokić, Milena Vuković Sekulović i Miloš Perišić, a 50 eura Lazar Miranović i Željko Kosović.

Koalicija oko Demokrata “Ni lijevo, ni desno - pravac Novi” ostvarila je najbolji rezultat i deset odborničkih mandata.

Oni su na ime donacija prijavili 700 eura, a sve su bile nenovčane.

Pojedinačno najveću uslugu od 200 eura uputilo je privredno društvo “Porto Podi”, a od 50 eura manje Jadranko Tomašević. Mladen Rostović pružio je usluge vrijedne 100 eura, a od po 50 eura Milo Lekić, Nebojša Nikčević, Ratko Seferović, Stevo Vuković i Tadić Tomislav.

Koalicije “Evropski tim za Herceg Novi” i “Za budućnost Herceg Novog i Boke”, kao i “Novska lista” nisu imale prijavljenih donacija za ovu izbornu kampanju, vidi se iz dokumenta na sajtu Agencije.

Osam mandata dobila je koalicija DPS-a i Socijaldemokrata, a po jedan manje koalicija oko Demokratskog fronta i “Novska lista”.

Mš. R.

Bonus video: