Lekić pozvao bivše članove menadžmenta Rudnika da odustanu od visokih otpremnina

Po osnovu menadžerskih ugovora za otpremnine trinaest članova bivšeg menadžmenta, Rudnik uglja treba da isplati preko 728.000 eura. Do sada je otpremnina isplaćena samo bivšem izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću oko 80.000 eura

7420 pregleda 13 komentar(a)
Lekić, Foto: Privatna arhiva
Lekić, Foto: Privatna arhiva

Izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima Milan Lekić pozvao je bivše članove menadžemta kompanije da odustanu od visokih otpremnina, najavivši ispitivanje zakonskog osnova njihovih potraživanja .

"Želim da vjerujem da će doskorašnji članovi menadžmenta uzeti u obzir predstojeće izazove kojima be momorati da odolimo kao zajednica, da će pokazati elementarnu odgovornost i odustati od ovih, zaista ogromnih novčanih sredstava. Ono što mogu da obećam kao izvršni direktor je da ćemo ispitati zakonski osnov njihovihpotraživanja, ali i zakonitost njihovog dosadašnjeg rada, što bi eventualno moglo da nas dovede u situaciju da umjesto otpremnina podnosimo krivične prijave, što, svakako, ne predstavlja ničiji hir, niti bilo kakvu želju. Međutim, moraćemo poštovati svako slovo zakona, to je naša obaveza kao profesionalaca i društveno odgovornih ljudi”, naveo je Lekić u reagovanju na saopštenje Sindikalne organizacije Rudnika uglja, koja je juče pozvala Lekića I novi Odbor direktora da stave van snage Odluka o otpremninama bivšem menadžmentu kompanije.

Po osnovu menadžerskih ugovora za otpremnine trinaest članova bivšeg menadžmenta, Rudnik uglja treba da isplati preko 728.000 eura. Do sada je otpremnina isplaćena samo bivšem izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću oko 80.000 eura.

Lekić ističe da da bi iznos otpremnine koju potražuju članov bivšeg menadžmenta mogao da doprinese oporavku zdravstvenog sistema ili rješavanju stambenih ili drugih problema sa kojima se suočavaju zaposleni u ovoj kompaniji.

On je zahtjev Sindikata ocjenio kao legitimnu i krajnje opravdanu reakciju zaposlenih, na neprimjereno visoke otpremnine članova bivšeg menadžmenta , čije su iznose precizirali na osnovu potpisanih ugovora sa prethodnim članovima Odbora direktora.

"Koristim ovu priliku da u potpunosti afirmišem zahtjev Sindikalne organizacije, koja je predočila javnosti svoja iskustva u radu sa dugogodišnjim predstavnicima menadžmenta Rudnika uglja, koji su, kako su istakli u reagovanju, navodno sa idnignacijom odbijali otpremnine iz moralnih razloga i solidarnosti sa zaposlenima i kompanijom u kojoj su ostvarivali zarade veće od njihovih kolega iz Elektroprivrede CrneGore. Upravo zbog toga, smatram da je krajnje nepošteno i neprofesionalno, svako dalje insistiranje na ovako visokim otpremninama, pogotovo u slučajevima prelaska na druge poslove ili odlaska u penziju određenih članova bivšeg menadžmenta", saopštio jeLekić.

On smatra da bi ta sredstva mogla da se iskoriste na daleko primjereniji način, tim prije što je korona kriza pogodila cijelo društvo i opteretila sve građane opštine Pljevlja i Crne Gore koji ostaju bez posla I jedva sastavljaju kraj s akrajem.

“S druge strane imamo ljude koj ipotražuju basnoslovne iznose otpremnina uprkos platama koje su daleko prevazilazile državni prosjek i plate njihovih kolega iz Rudnika”, naveo je Lekić u reagovanju.

Bonus video: