SUBNOR: Nismo slali političke poruke, građani se sami pridružili šetnji

"Djeca na majčinim rukama, namlađi sa ikonama u prvom stroju mogu na litije, to nije politika/može i vjeronauka uskoro u škole, može i duhovna besjeda Ministarke u Ostrogu/, ali sjećanje profesorice Sanje Vujović/čija su četiri člana porodice poginula u ratu/ i njenih učenika/koji su snimili film o antišizmu/ na pobjedu nad fašizmom ne može"

8642 pregleda 62 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Tviter/Ivan Vuković
Foto: Tviter/Ivan Vuković

Našu dobronamjernu aktivnost očito da su jedva s dočekali u "ratobornim medijima" i za škole resornom dijelu Ministarstva da prisustvo mladih i njihove posvećene profesorice proglase "političkom zloupotrebom", kazali su iz Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i antifašista Crne Gore.

"To nije istina. Mi takvo ponašanje osuđujemo. Tražimo od Ministarstva da odustane od "ispitivanja i kažnjavanja i nastavnice i škole" a od prosvjetnih radnika, od građana da stanu u odbranu antifašizma", navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su reagovali povodom pokretanja disciplinskog postupka protiv nastavnice istorije Sanje Vujović iz cetinjske OŠ "Lovćenski partizanski odred" zbog navodne zloupotrebe đaka u političke svrhe time što su učestvovali u polaganju vijenaca sa predstavnicima SUBNOR-a Crne Gore u Podgorici i učestvovali u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom 9. maja.

"Slaviti pobjedu nad fašizmom, prenositi antifašističku misao na mlađe, čuvati sjećanje na borce za slobodu i boriti se svim sredstvima, na svakom mjestu, u svakoj prilici protiv svih oblika primitivizma/čitaj neofašizma/obaveza je svakog čestitog i prosvijećenog čovjeka", smatraju iz SUBNOR-a.

U svom reagovanju navode da njihova organizacija decenijama sarađuje sa mladima, "posebno sa osnovcima i srednjoškolcima u bezmalo svim školama"

Naveli su više akcija, kao što su kviz "Crna Gora i njena sloboda" gdje je, kako kažu, učestvovalo više hiljada mladih, zatim literarni konkurs "Sloboda je najviši vrh Crne Gore" , akcija "Uredimo dvorište-spomenik i spomen obilježje" gdje su , po njihovim riječima, učestvovali pored učenika i najmlađi iz crnogorskih vrtića. "Uz to posjećivali smo škole, govorili o antifašizmu, o slobodarskoj crnogorskoj prošlosti", kazali su oni.

U saradnji sa Svjetskom federacijom veterana ,čiji su članovi, kazali su da su organizovali prethodnih godina "Šetnju za mir" u kojoj su učestvovali stotine mladih osnovaca i srednjoškolaca, ali i hiljade građana sa sloganom "Sve za mir, mir za sve"

"Učinili smo isto, proslavljajući Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope i ovog 9.maja. Uz poštovanje mjera vezanih za pandemiju, uz dozvolu Uprave policije sa kojima smo ostvarili izuzetno dobru saradnju, od spomenika svetom Petru Cetinjskom šetalo je 20 mladih u nošnjama naroda koji žive u Crnoj Gori, među njima i desetak učenika sa Cetinja sa partizanskim uniformama, iz škole koja ponosno nosi ime proslavljenog Lovćenskog partizanskog odreda, koji je, prije skoro će 80 godina izginuo na Pljevljima braneći slobodu. Tokom šetnje položili smo cvijeće na spomenik Josipu Brozu Titu, kratko se zadržali ispred zgrade Predsjedništva i Skupštine Crne Gore i nastavili na spomenik Partizanu borcu dje smo položili vijenac, a mladi otpjevali pjesmu "Po šumama i gorama". Niko tokom šetnje nije uputio ni jednu poruku, nosili smo zastave Evropske unije,Crne Gore i SUBNOR-a", navodi se u njihovom saopštenju.

Povezani članci

09. Maj 2021.

Šetnja SUBNOR-a i građana u Podgorici

Dodali su da je kolonu "mladih antifašista" pratila, bez njihovog poziva, velika grupa građana, bez ikakvih političkih i protestnih poruka.

Pitali su kako to da djeca na majčinim rukama, namlađi sa ikonama u prvom stroju mogu na litije, a da to nije politika. „Može i vjeronauka uskoro u škole, može i duhovna besjeda ministarke u Ostrogu, ali sjećanje profesorice Vujović i njenih učenika na pobjedu nad fašizmom - ne može“, naveli su iz SUBNOR-a. Prema njihovim riječima, u „zemlji čuda“, izgleda, sve može. „Do jedne ure. Jer, naša Partija je bila i biće antifašistička Crna Gora“, zaključuje se u saopštenju SUBNOR-a.

Bonus video: