NVO "35 mm": Ohrabrujemo Tužilaštvo da ponovo pokrene istragu i privede odgovorne za napad na Softića

"NVO „35mm“ je u procesu kreiranja dokumentarnog filma o napadima na novinare, i povezanim istragama a sve u saradnji sa istaknutim novinarima i žrtvama – kako bi ostavili trajan podsjetnik na represiju i propuste koji će jednom za svagda, nadamo se, ostati iza nas"
1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Ažurirano: 30.11.2017. 13:34h

NVO „35 mm“, članica Građanske alijanse smatra da je usvajanje žalbe na Ustavnom sudu povodom nedjelotvorne istrage pokušaja ubistva novinara Tufika Softića, znak ohrabrenja i satisfakcija ne samo za Softića već i cjelokupnu medijsku zajednicu.

Tako je i zvanično potvrđeno da je Softiću povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Ovo je i opomena nedjelotvornom tužilačkom i policijskom sistemu i ujedno poziv da se pred lice pravde izvedu odgovorni za niz propusta koji su sada i zvanično sankcionisani. Država, prosto, nije uradila dovoljno i ne radi dovoljno da se novinari osjećaju bezbijedno i stoga je ova presuda značajna kao ohrabrenje novinarima da ne dozvole da u zaborav odu svi propusti organa vlasti i da budu uporni u borbi za njihova prava jer već za nekoliko mjeseci zastarijeva nekoliko slučajeva napada na predstavnike sedme sile", navodi se u saopštenju ove NVO.

Oni su kazali i da ohrabruju tužilaštvo da ponovo pokrene istragu povodom ugrožavanja Softića i sankcioniše odgovorne.

"NVO „35mm“ je u procesu kreiranja dokumentarnog filma o napadima na novinare, i povezanim istragama a sve u saradnji sa istaknutim novinarima i žrtvama – kako bi ostavili trajan podsjetnik na represiju i propuste koji će jednom za svagda, nadamo se, ostati iza nas", kazalio su iz NVO "35 mm".

Bonus video: