Savjet lokalnog javnog servisa u Tivtu stao u odbranu direktora

Popadić se nije ogriješio o zakon objavljujući uvredljivo anonimno saopštenje?

Objavljivanje ovog saopštenja proteklih je dana izazvalo pravu buru i svojevrsni „rat saopštenjima“ gdje je Popadić javno polemisao sa Božovićem i predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem optužujući ih da navodno pokušavaju vršiti neprimjeren pritisak na lokani javni servis i da ugrožavaju njegovu novinarsko-uredničku slobodu

6905 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Radio Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada u kojoj se nalazi Radio Tivat, Foto: Siniša Luković

Savjet Radio Tivta na održanoj sjednici, ocijenio je da lokalni javni servis nije prekšio Zakon o medijima, objavljujući uvredljivo i mizogino, nepotpisano saopštenje dijela neraspoređenih službenika Opštine Tivat, a čije su mete bili potpredsjednik Opštne Goran Božović i njegova porodica.

Opština Tivat kao osnivač i vlasnik lokalnog javnog servisa je zbog toga prije desetak dana tražila izjašnjenje Savjeta Radio Tivta u vezi postupanja direktora tog lokalnog javnog servisa Dragana Popadića.

Oni su tražli izjašnjenje da li je Popadić, puštajući u etar i na portal RadioTivta nepotpisanog, anonimnog saopštenja punog uvreda i mizoginih stavova, prekršio odredbe članova 39 i 52 Zakona o medijima. Opština se, zbog postupka direktora Radio Tivta, obratila i Agenciji za elektronske medije Crne Gore od koje su dobili odgovor da AEM nakon najnovijih izmjena Zakona o medijima, nema nadležnost da postupa u ovakvim slučajevima i preporuku da se, ukoliko smatraju da je Radio Tivat prekršio zakon, obrate sudu.

Objavljivanje ovog saopštenja proteklih je dana izazvalo pravu buru i svojevrsni „rat saopštenjima“ gdje je Popadić javno polemisao sa Božovićem i predsjednikom Opštine Željkom Komnenovićem optužujući ih da navodno pokušavaju vršiti neprimjeren pritisak na lokani javni servis i da ugrožavaju njegovu novinarsko-uredničku slobodu.

Sa druge strane, oni su direktora lokalnog radija kritikovali da je postupio neporfesionalno i preko lokalnog javnog servisa plasirao nepotpisan, uvredljiv i miziogin sadržaj kakav po zakonu i pravilima novinarske profesije nije smio da objavi.

Postupak Popadića kritikovao je i veći dio vladajuće koalicije građanskih listi u Tivtu, a posebno oštro je to učinila Tivatska Akcija, dok je u odbranu direktora Radio Tivta jedina od aktera tivatske političke scene javno stala opoziciona HGI, a podržala ga je i Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES) u kojoj je Popadić predsjendik Upravnog odbora.

Iz Savjeta Radio Tivta su saopštili da je na sjednici tog tijela “bilo riječi o reakciji povodom nedavnog objavljivanja više saopštenja u programu i na sajtu Radio Tivta.”

“U objavljivanju saopštenja, posebno dijela neraspoređenih službenika Opštine Tivat „Ko o čemu Božović o poštenju“, redakcija Radio Tivta i direktor Dragan Popadić nijesu prekšili Zakon o medijima.

S tim u vezi, napadi na direktora Popadića su neutemeljeni i neprihvatljivi.”- ocijenio je Savjet koga čine predsjednik Mašo Čekić i članovi Žarko Ostojić, Kristina Škanata, Predrag Šušić i c Savjet, kako se navodi u saopštenju, poziva sve autore saopštenja koje Radio Tivat objavljuje, da “vode više računa o nivou i kulturi komunikacije, bez upotrebe uvrijedljivih riječi, stavova i ocjena, uz više uvažavanja, poštovanja i prava drugih na vlastito mišljenje.”

“Savjet očekuje da redakcija Radio Tivta nastavi objektivno i korektno informisanje građana, pri čemu će imati punu podršku Savjeta”- zaključuje se u saopštenju.

Inače, na sjednici tog tijela, konstatovana je i ostavka članice Savjeta Slađane Drakulović a koju je podnijela prije tri dana, kako je navedeno, iz ličnih razloga. Time je i formalno započeo postupak predlaganja novog člana Savjeta kojeg po propozicijama, kandiduju tivatske sportske organizacije.

Preporučujemo za Vas