Petrović: Nastavnici Vujović treba da bude čast što je Bratić vidi kao "grešnu" u promociji antifašizma

"Čitava antifašistička, dostojanstvena, Crna Gora koja baštini civilizaciske vrijednosti što antifašizam svakako jeste, je bez sumnje uz Vas nastavnice Vujovic"

4986 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: NVO Mladi Romi
Ilustracija, Foto: NVO Mladi Romi

Građanska i mirovna aktivistkinja Aida Petrović iz NVO Crnogorski ženski lobi uputila je javno pismo podrške nastavnici Sanji Vujović.

Kako Petrović navodi u pismu, "ne poznajem Vas lično, ali to ne umanjuje moju potrebu da Vam javno uputim podršku i zahvalim na hrabrosti, ljudskoj i nastavničkoj, da u vrijeme zastrašivanja, prijetnji, progona i pokušaja fašizacije crnogorskog društva, slijedite antifašističke vrijednosti i u tom duhu vaspitavate mlade ljude".

Petrović je kazala da vjeruje da Vujović podršku pruža kolektiv OŠ "Lovćenski partizanski odred" na Cetinju u kojoj Vujović predaje, jer kako kaže, "drugačije ne bi valjalo.

"Čitava antifašistička, dostojanstvena, Crna Gora koja baštini civilizacijske vrijednosti što antifašizam svakako jeste, je bez sumnje uz Vas nastavnice Vujovic", ističe Petrović.

"To što Vam gospođa ministarka Bratic “maše” i prijeti kaznama ne čudi, jer je to još jedan u nizu njenih izrečenih ili napisanih dokaza njenog retrogradnog i nazadnog shvatanja koncepta civilizacijskih vrijednosti antifašizma i njegovih tekovina. U nedostatku argumentacije koja bi Vas stvarno i pravno diskreditovala ministarka Bratić pribjegava niskim i jadnim metodama sa mjesta ministarke prosvjete nauke, kulture i sporta koje sprovodi, nebi li Vas zastrašila i prevaspitala po svojim kriterijumima", tvrdi Petrović.

Kako je kazala, Vujović treba da bude čast što je Bratić vidi kao "grešnu u promociji antifašizma" i koristi je za "torturu nad neistomišljenicima, zloupotrebljavajući položaj ministarke".

"I upravo to je zabrinjavajuće da ministarka vidi povod za kaznu u Vašem promovisanju antifašizma, a ne smatra neprimjernim i diskriminišućim dijeliti djecu na osnovu izjašnjavanja kojim jezikom zbore i na taj način doprinositi produbljivanju podjela", istakla je Petrović.

Međutim, kako ona tvrdi, svako sebe pokazuje u najboljem svijetlu shodno onome što jeste, razumije i promoviše.

"Vi ste nastavnice Vujović održali istoriski čas kao deklarisana antifašistkinja i to ne samo djeci vec i ministrici prosvjete čija izjava “žena četnik” ostaje da opominje, podsjeća i priča njenu priču koja u Crnoj Gori neće naći utemeljenje. Smrt fašizmu nastavnice Vujović", zaključila je Petrović.

Bonus video: