SAOPŠTENJE AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA I CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA

"Bratić da objasni navode da je zahtijevala pokretanje diciplinskog postupka protiv nastavnice"

"Ko je protiv antifašizma, taj je za zločinačke politike rasizma i antisemitizma, koje su u svojoj srži suprotstavljene ljudskim pravima"

5090 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Negiranje antifašizma je negiranje ljudskih prava, navodi se u zajedničkom saopštenju NVO Centar za ženska prava i NVO Akcija za ljudska prava, koje potpisuju Maja Raičević i Tea Gorjanc-Prelević.

One podsjećaju da se "Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju svake godine širom Evrope i svijeta na dan kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu".

"Antifašizam je univerzalna vrijednost za koju su živote položili i naši preci i pretkinje i koja se mora sačuvati od svakog negiranja, istorijskog falsifikata i zloupotrebe. Ko je protiv antifašizma, taj je za zločinačke politike rasizma i antisemitizma, koje su u svojoj srži suprotstavljene ljudskim pravima", tvrdi se u saopštenju NVO.

"Zbog toga očekujemo da ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, Vesna Bratić, objasni navode direktora osnovne škole „Lovćenski odred“ na Cetinju, Veljka Đukanovića, da je iz njenog kabineta od njega zahtijevano da pokrene disciplinski postupak protiv nastavnice istorije u toj školi, Sanje Vujović, zbog navodne zloupotrebe djece u političke svrhe, samo zato što je, uz prethodnu saglasnost roditelja, odvela svoje učenike 9. razreda na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom", kazale su Raičević i Gorjanc-Prelević.

One ističu da se Dan pobjede nad fašizmom tradicionalno obilježava širom Crne Gore polaganjem vijenaca na spomen-obilježja palim borcima, u čemu, pored više udruženja boraca NOB-a učestvuje i Skupština Crne Gore.

"Podsjećamo i da je dan ustanka protiv fašizma državni praznik u Crnoj Gori - Dan državnosti, 13. jul, kada se podjednako obilježavaju i ustanak protiv fašizma i priznanje državnosti Knjaževine Crne Gore na Berlinskom kongresu", kazale su.