Sporazum o saradnji Pravnog fakulteta UCG i Kancelarije za evropske integracije

Sporazum su potpisale dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić i Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić

2480 pregleda 0 komentar(a)
Spaić i Kordić, Foto: PR Centar
Spaić i Kordić, Foto: PR Centar

Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan sastanak na kojem je potpisan Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta UCG i Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore.

Sporazum su potpisale dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić i Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom Zorka Kordić. Dokumentom se, kako je saopšteno iz UCG, nastoje stvoriti uslovi za dugoročnu saradnju u cilju stvaranja trajne i stabilne podrške državi Crnoj Gori da i nakon sticanja punopravnog članstva pravovremeno i kvalitetno analizira propise koji se pripremaju i usvajaju u EU, te da ih kao država članica u zadatim rokovima transponuje u nacionalno pravo.

Kordić je istakla, kako se navodi, da će potpisani Sporazum imati za cilj da pomogne Crnoj Gori u postizanju kontinuirane, pravovremene i kvalitetne analize propisa koji se pripremaju i usvajaju u Evropskoj uniji, kako bi ih kao kandidat, a onda i kao država članica, na kvalitetan način prenijela u nacionalno pravo.

"Uvjerena sam da će Sporazumom regulisani, intenzivniji format saradnje, doprinijeti ukupnom kvalitetu zakonskih rješenja, a samim tim i procesa pristupanja u cjelini. Intenzivnija saradnja će doprinijeti boljoj sinergiji ekspertskog i izvršnog aspekta procesa, ali i koheziji i boljoj komunikaciji procesa među njegovim akterima i javnosti u Crnoj Gori", kazala je Kordić.

Spaić je iskazala posebno zadovoljstvo činjenicom da je potpisan Sporazum o saradnji, te napomenula da on predstavlja samo početak zajedničke saradnje. Dodala je i da su u Sporazumu vrlo precizno i jasno koncipirani ciljevi na kojima će se dalje zajedničke aktivnosti sprovoditi u cilju pružanja uzajamne pomoći na putu ispunjavanja uslova za članstvo i članstva u EU.

Nakon sastanka je, dodaju iz UCG, održana i panel diskusija kojoj su prisustvovali studenti i akademsko osoblje fakulteta, a na kojoj je bilo riječi o dosadašnjem toku pregovaračkog procesa i izazovima koji Crnu Goru čekaju, kako u sticanju članstva, tako i u ispunjavanju obaveza koje tome slijede.

Aktivnost je organizovana u okviru projekta MLEUIM – Jean Monnet Module in Law of the EU Internal Market, koji Pravni fakultet sprovodi od ove nastavne godine, a koji je podržan u okviru Jean Monnet Programa, pod okriljem programa Erasmus+ Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu (EACEA). Projekat će trajati tri godine.

Modul lider projekta, prodekan za međunarodnu saradnju na Pravnom fakultetu Vladimir Savković, dodao je da je u pitanju izuzetno važan projekat koji nastoji da izgradi pravnički kadar koji će sjutra nositi proces integracija i predstavljati značajnu ekspertsku i stručnu podršku.

Bonus video: