Partizansko groblje spasavaju od propadanja

Opština Kolašin pokušava da nađe novac za obnovu memorijalne kulturne baštine koja ima istorijski značaj

12361 pregleda 7 komentar(a)
Partizansko groblje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Partizansko groblje u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin će pokušati da kroz projekat Program zaštite i očuvanja kulturnih spomenika u Crnoj Gori, dobije novac za sanaciju objekta memorijalne kulturne baština Partizansko groblje.

Kako su saopštili iz službe mendžera Opštine, ukupna vrijednost tog posla bila bi oko 35.000 eura.

Memorijalni spomenik Partizansko groblje na Brezi, podsjećaju u toj službi, ima istorijski značaj za grad.

“Usljed vremenskih uticaja došlo je do određenih oštećenja na tom kompleksu, pa je neophodno pojedine djelove sanirati. Registrovana su oštećenja centralne staze, podijuma među stubovima, kao i spoljašnja oštećenja spomenika... Neophodno je obnoviti i slova na spomenicima, jer su neka izblijedjela i nijesu dobro vidljiva. Taj objekat memorijalne baštine ima veliku identitetsku važnost za lokalno stanovništvo“, obrazlažu iz službe manadžera Opštine.

Oni podsjećaju da je u aktuelnom Strateškom planu razvoja kolašinske opštine kao jedan od prioriteta definisana zaštita i promocija kulturnog nasljeđa.

Na poljani na kojoj je sada spomen groblje, u periodu od marta 1942. do maja 1943. godine, strijeljana su 72 rodoljuba iz svih krajeva Crne Gore. Oni su prethodno tamnovali u zloglasnom kolašinskom zatvoru. Poslije rata, urađene su 204 humke sa imenima strijeljanih i poginulih partizana i podignut je spomen kompleks, prema idejnom rješenju slikara Momčila Vujisića.

Služba mendžera Opštine poslala je i američkoj ambasadi u Podgorici nacrt projekta za rekonstrukciju zgrade nekadašnje Regionalne turističke organizacije. Tvrde da je ta zgrada sada nefunkcionalna. Iz službe manadžera kažu da će za radove na popravci tog objekta biti potrebno oko 15.000 eura. Projektom je planirana i izrada informatora o lokalnom nasljeđu, a najavljeno je da će u objektu biti smještene kancelarije lokalne Turističke organizacije.

TO Kolašin smještena je, još od osnivanja, u neuglednom drvenom objektu sa samo par prostorija. Na toj lokaciji se nalazi još nekoliko vizuelno sličnih ugostiteljskih i zanatskih objekata, pa je često turistima veliki izazov da pronađu vrata te organizacije.

Zgrada regionalne turističke organizacije
Zgrada regionalne turističke organizacijefoto: Dragana Šćepanović

Samo par desetina metara dalje je mnogo uslovniji, atraktivniji, prostraniji i već par godina prazan objekat bivše Regionalne turističke organizacije (RTO). Ta skupa zgrada je prije više od deceniju i po izgrađena saradnjom Austrijske kancelarije za razvoj Bjelasice i Komova i Opštine. U samom je centru grada, napravljena od kamena i drveta i projektovana tako da štedi energiju.

Već dugo traju i planovi o preseljenju TO u taj objekat. Do sada su neralizovani.

Bonus video: