ask pokrenula postupak

Petar Ivanović (ne) može da sjedi u dvije fotelje

Agencija poslije dvije godine poništila svoje mišljenje da savjetnici predsjednika Crne Gore nisu javni funkcioneri i nedavno pokrenula postupak protiv Petra Ivanovića

40409 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Ivanović na prijemu kod Đukanovića, Foto: BORIS PEJOVIC
Ivanović na prijemu kod Đukanovića, Foto: BORIS PEJOVIC

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak protiv poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Petra Ivanovića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je istovremeno i savjetnik za ekonomska pitanja predsjednika Crne Gore, potvrđeno je “Vijestima”.

To je urađeno nakon što je poslije dvije godine poništila svoje mišljenje da savjetnici predsjednika Crne Gore nisu javni funkcioneri.

Agencija je u januaru 2019, u vrijeme kada je na njenom čelu bio Sreten Radonjić, donijela mišljenje da oni nisu javni funkcioneri. Za razliku od njih, kao javni funkcioneri vodili su se savjetnici predsjednika Vlade i Skupštine Crne Gore.

“Taj akt je rješenjem od 10. februara 2021. stavljen van snage. Agencija je mišljenjem ustanovila da su šef kabineta i savjetnici predsjednika javni funkcioneri, imajući u vidu da su imenovana lica u skladu sa članom 3 Zakona o sprečavanju korupcije i članom 62 Zakona o državnim službenicima i namještenicima”, navodi se u odgovoru Agencije.

Na pitanje “Vijesti” ko je od njihovih predstavnika potpisao sporno mišljenje iz 2019, iz Agencije su se pozvali na odredbu Zakona kojom je propisano da je postupak davanja mišljenja povjerljive prirode.

I Agencija i institucija predsjednika Mila Đukanovića odbili su da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostave oba mišljenja.

U obrazloženju koje potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da bi objavljivanjem tih podataka bilo prekršeno pravo na povjerljivost postupka, a da su odgovorom na novinarska pitanja “sprovedena ravnoteža između prava javnosti da zna i prava stranaka na povjerljivost podataka”.

Zakonom je propisano da javni funkcioner mora u roku od 30 dana podnijeti ostavku na neku od više javnih funkcija.

Ivanović nije odgovorio na pitanja da li je tražio mišljenje Agencije da li može ostati na obje javne funkcije, odnosno da li namjerava da podnese ostavku na jednu od njih.

Za razliku od njega, iz institucije predsjednika kazali su da je on i dalje savjetnik za ekonomska pitanja i da tu funkciju obavlja bez naknade.

Mišljenje Agencije donijeto je 10. februara, a on se poslije tri mjeseca i dalje nalazi na obje funkcije. Smatra se da je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona u slučaju kad ne postupi u skladu sa mišljenjem Agencije.

“Agencija je nakon izvršene kontrole izvještaja o prihodima i imovini pokrenula postupak protiv javnog funkcionera Petra Ivanovića”, rečeno je iz te institucije “Vijestima”.

Ivanović je na mjesto savjetnika, prema imovinskom kartonu, postavljen krajem 2018. Iz civilnog nevladinog sektora i tadašnje opozicije upozoravali da je njegovo imenovanje kod Đukanovića klasični primjer sukoba interesa, ali je Ivanović to negirao.

Govoreći o nastavku istrage o aferi “Abud Dabi fond”, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je juče za “Dan” da su uputili zahtjev Skupštini za skidanje imuniteta Ivanoviću, a iz Administrativnog odbora su najavili da će se to pitanje uskoro i naći na dnevnom redu.

Rutovićeva ima oročeno 36.000, Brajovićeva na računima preko 44.000

U instituciji predsjednika ostalo je upražnjeno još samo jedno savjetničko mjesto, od mogućih deset propisanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Prošlog mjeseca Srđan Spaić imenovan je za savjetnika za ljudska prava i slobode.

Osim njega i Ivanovića, Đukanovićevi savjetnici su Boris Bastijančić za ustavni sistem i pravna pitanja, Tamara Brajović za vanjsku politiku, za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Amer Halilović, za identitetska pitanja Radojka Rutović, za odbranu i bezbjednost Veselin Veljović, za saradnju sa državnim organima Nataša Pešić, a za odnose sa javnošću Andrijana Marković.

Mnogi od njih su prvi put od imenovanja, zbog ranijeg mišljenja Agencije, tek sada dostavili imovinske kartone, a jedna među njima je Rutovićeva.

Ona je prijavila da je prošle godine uglavnom primala oko 1.400 eura, a dva mjeseca je primila i po oko 750 eura zaostalih plata iz RTCG.

Bivša direktorica TVCG je svu imovinu stekla kupovinom - stan od 70 metara kvadratnih i dva automobila iz 2003. u 2011. godine.

U kartonu je prijavila da ima oročeno malo više od 36.000 eura, a od avgusta 2018. godine vraća 7.000 potrošačkog kredita u ratama od 141 euro.

Brajovićeva je uglavnom primala prošle godine po 1.280 eura, a Agenciji je prijavila da na računima ima oko 44.700 eura.

Bastijančić je prijavio da njegova savjetnička plata iznosi 1.272 eura, a pored toga je prijavio honoror od 800 eura za nastavu na Fakultetu pravnih nauka a 170 od recenzije udžbenika. Njegova supruga Bojana Bastijančić iz Kliničkog centra prima oko 570 eura, vidi se iz kartona.

Bastijančić je vlasnik stana od 77 metara kvadratnih, za koji od sredine 2016. godine vraća 55.000 kredita u ratama od 333 eura. On na računima ima oko 8.170 eura. Supruga je vlasnica 15 godina starog “seatovog” automobila.

Od njih troje, samo je Rutovićeva dala saglasnost za uvid u račune.

Preporučujemo za Vas